Index Vakbarát Hírportál

A Praktiker sürgős hitelre szorul

2012. január 24., kedd 11:41

Sürgősen több tízmillió euró hitelre van szüksége a Praktiker barkácsáruházláncnak, hogy feltölthesse a raktárakat a tavaszra szánt áruval, írta kedden a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti lap forrása szerint a banki előfinanszírozásról zajló tárgyalások „nem húzódhatnak el hetekig", a segítségnek gyorsan meg kell érkeznie. A német társaság hivatalosan csupán annyit közölt, hogy a tárgyalási folyamat még tart. A barkácsáruházak finanszírozási igénye jellemzően a január-februári időszakban a legnagyobb, mert a bevétel az év elején általában viszonylag szerény, viszont fel kell készülni a tavaszi szezonra, a kerti munkák megkezdésére.

A Magyarországon 19 áruházat üzemeltető vállalatnál az FTD szerint bíznak abban, hogy a következő hetekben sikerül megállapodásra jutni a hitelezőkkel. Az egyezség lenne az első lépés abban a három szakaszból álló tervben, amely a gyengén teljesítő Praktiker csoport átalakítását célozza. A második lépés egy újabb külső finanszírozási megoldás – valószínűleg kötvénykibocsátás – lehet, a harmadik pedig egy úgy tulajdonos bevonása a cégbe, aki a saját tőkét gyarapítaná, írta az FTD.

A 10 országban összesen több mint 400 barkácsáruházat üzemeltető társaság bevétele 2011-ben 3,18 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A részletes éves jelentést március végén publikálja a cég, az azonban már most biztosra vehető, hogy a Praktiker a 2005-ös tőzsdei bevezetés óta első alkalommal működési veszteséget szenvedett el, írta az FTD, felidézve, hogy a január-októberi időszakban a kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti vesztesége (EBITA) 153 millió euró volt.

A németországi központú cég saját magát manőverezte szorult helyzetbe, így például a rendkívüli akciókkal – amelyekkel egy-egy napra minden termék árát 20 százalékkal csökkentették – alig bővült a hűséges vásárlók tábora. Ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévről szóló jelentésében a cég már azt írta, hogy sikerült megállítani az árbevétel csökkenését az értékesítési akciók és árengedményes értékesítések megszüntetésével.

A hír kapcsán az megkerestük a Praktiker magyarországi érdekeltségeit, hogy a központi problémák hogyan érintik a hazai üzleteket, felvilágosítást későbbre ígértek.

Rovatok