Index Vakbarát Hírportál

Újabb 15 milliárd euró Görögországnak?

2012. február 2., csütörtök 21:45

Az EU−IMF−ECB hármas Athénban tárgyaló képviselői arra a következtetésre jutottak, hogy Görögországnak további 15 milliárd euróra van szüksége az októberben elfogadott második segélycsomag 130 milliárd eurós keretösszegén felül, mondta egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő az AP tudósítása szerint.

Az Európai Bizottság már fel is kérte az eurózóna többi 16 országát, hogy adják össze a pénzt. Ezt megtehetik újabb kormányzati hozzájárulással, vagy úgy, hogy leírják a jegybankjaiknál, illetve az állami tulajdonú bankjaiknál lévő görög kötvények értékének egy részét.

A forráskiegészítésre azért van szükség, mert a magánhitelezők végső soron már több mint 70 százalékot engedtek görög kötvényeik értékéből, és a görög társadalomra pakolt reformok terheit sem lehet tovább növelni. Sokat segítene, ha az Európai Központi Bank lemondana a nála lévő, névérték alatt vásárolt 50-55 milliárd euró értékű görög kötvényen elérhető hasznáról, de ennek egyelőre nincs jele. Az uniós döntéshozók hétfőn el akarják fogadni a második görög segélycsomagról szóló megállapodást.

Rovatok