Index Vakbarát Hírportál

Iránt kizárnák a bankvilágból

2012. február 23., csütörtök 21:31

Az EU-Bizottság Irán kizárását fontolgatja a SWIFT nemzetközi bankközi pénzforgalmi rendszerből, közölte csütörtökön egy brüsszeli illetékes. Az Egyesült Államok sürgetésére az EU egyebek között pénzforgalmi „kiéheztetetéssel” akarja békés célú csatornákba terelni az iráni atomprogramot. Teherán az ország növekvő elektromos energia igényének fedezésével indokolja atomprogramját.

Az iráni bankok kizárása a belgiumi székhelyű Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) rendszerből gyakorlatilag megakadályozná, hogy Teherán kereskedelmi forgalmat bonyolítson a világ többi részével.

A SWIFT rendszer létfontosságú szerepet tölt be a nemzetközi bankközi pénzforgalom bonyolításában. A 210 ország bankjait és pénzintézeteit összekötő hálózat napi 18 millió pénzátutalási megbízást közvetít mintegy 6 ezer milliárd dollár összértékben. 2010-ben 19 iráni bank és 25 pénzintézet kétmillió átutalási megbízást bonyolított le a SWIFT rendszerben.

A pénzforgalmi embargó előkészítésétől a nyilvánosságot tájékoztató brüsszeli illetékes elmondása szerint az iráni kereskedelmi bankok és a jegybank aktíváinak befagyasztás az Európai Unióban a SWIFT rendszer használatára is vonatkozna, a végső döntés azonban még nem született meg. A SWIFT már közölte, hogy az uniós szabályoknak megfelelően fog eljárni, amint az EU tagországok kormányai meghozták a vonatkozó döntést.

Rovatok