Index Vakbarát Hírportál

Vége az európai ingyenpénznek

2012. március 5., hétfő 06:52

Az európai vezetők ne gondolják azt, hogy azért, mert az utóbbi hetekben enyhült a feszültség az európai pénzpiacokon, már meg is oldották az adósságválságot − figyelmeztetett Mario Draghi. Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke hozzátette, ne számítsanak arra, hogy az európai jegybank további hosszú távú hitelekkel finanszírozza országaik pénzintézeteit, írja a Napi Gazdaság.

A jegybankelnök leszögezte: a két lépcsőben az európai pénzügyi rendszerbe pumpált ezermilliárd eurós forrás (LTRO) csak átmeneti megnyugvást hozott, időt adott az európai döntéshozóknak, hogy végrehajtsák az elkerülhetetlen költségvetési, gazdaságpolitikai, strukturális reformokat, beleérve az olyan érzékeny területek átalakítását is, mint a költséges nyugdíjrendszerek és a merev munkaerőpiacok.

Kemény szavak ezek

Kemény beszéd volt − jelentette ki egy uniós diplomata, aki ott volt az eseményen. Draghi azt mondta, hogy a stabilizációnak csak gyenge jelei látszanak, a helyzet összességében tovább is törékeny. Más résztvevők szintén azt emelték ki, hogy az ECB elnöke aláhúzta: nincs vége a válságnak, a bank beavatkozásaival nyertek három évet a cselekvésre, ám ha ez elmarad, akkor igen "bonyolult" helyzet alakulhat ki.

Az ECB beavatkozásai közvetlenül Draghi novemberi hivatalba lépését követően kezdődtek, és az új elnököt rögtön bírálatok is érték a bankon belülről a monetáris enyhítés miatt. Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke − aki jelenlegi megbízatása előtt Angela Merkel kancellár tanácsadója volt − a múlt hónapban levélben figyelmeztette Draghit ennek a stratégiának a kockázataira.

Más ECB-döntéshozók hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg, elsősorban az infláció elszabadulásának lehetőségére utalva. A Reuters szintén hetekkel ezelőtt olyan értesüléshez jutott, amely szerint a múlt héten végrehajtott második LTRO egyben az utolsó lesz, mivel az európai jegybank elegendőnek tartja az eurózóna GDP-jének tíz százalékát elérő tőkeinjekciót.

Ideje kockázatot vállalni

Sok befektető két éve arra számít, hogy eurózóna rövid időn belül összeomlik, ám mivel az elmúlt hónapokban ez a veszély elhalványult, most érzelmileg, intellektuálisan és persze pénzügyileg is fordulatot kellene végrehajtaniuk, ami nem könnyű − mondta a CNBC-nek Beat Wittmann, a Dynapartners befektetési cég vezérigazgató-partnere. Az ECB kötvényvásárlásai jelentették a fordulópontot, ezek szüntették meg a magas kockázatot. Az említett piaci szereplők egyszerűen nem fektettek be Európában a múlt évben kialakult volatilitás után.

A forgalom még mindig alacsony a kötvénypiacokon, amit Wittmann nem ért. Szerinte a kérdés az: képes-e Európa több ösztönzést adni a gazdaságnak és hajlandó-e erre. A válasz szerinte mindkét esetben igen. A szakértő − aki másokhoz hasonlóan jelentős összegeket fektet európai bankokba − újabb monetáris enyhítési akciókat vár Európában és az USA-ban. Ha most nem vállalunk kockázatot, akkor nem tudom, mikor kellene − teszi fel a szónoki kérdést.

Rovatok