Index Vakbarát Hírportál

Kitépjük az ügyfelek szemét

2012. március 19., hétfő 06:57

Hatalmas vitát váltott ki a Goldman Sachs (GS) európai derivatívértékpapír-részlegének korábbi igazgatója, Greg Smith, aki múlt szerdai lemondását egy New York Timesba (NYT) írt hatásos vezércikkel nyomatékosította, írja a Napi Gazdaság.

Az írásban Smith egyebek mellett azt állítja, hogy az amerikai bankcsoport belső kultúrája züllésnek indult a pénzcsinálás miatt, volt munkatársai „muppet”-eknek nevezték az ügyfeleket, a szemük kitépéséről értekeztek a belső e-mailekben, és egyedül arra koncentráltak, hogy rövid távon minél több pénzt sajtoljanak ki belőlük. A bankár szerint a GS jelenlegi vezetői, Lloyd Blankfein és Gary Cohn személy szerint felelősek az erkölcsi züllésért.

A távozó igazgató − akinek magas rangját azonnal kétségbe vonták a hírügynökségekkel beszélő Goldman-források − 150 dollárt kapott a cikkért a NYT-tól; szerdán viszont a bankcsoport részvényei közel 3 százalékot zuhantak a renomén esett kár miatt, ami több milliárd dolláros értékcsökkenést jelentett.

Igaz, a GS árfolyama azóta visszaerősödött a korábbi szintre. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy számos szereplő − többek között Michael Bloomberg New York-i polgármester, valamint a tulajdonában álló Bloomberg hírügynökség és a Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman − kiállt a lejáratott bank mellett.

A Goldman Sachsről eddig is köztudott volt, hogy gátlástalanul követi saját érdekeit, írta a Financial Timesban William D. Cohan, aki több könyvet írt a cégről. Cohan szerint egyedül az példátlan az esetben, hogy a cégen belülről érkezett egy ilyen pusztító kritika. Az amerikai bankokkal szemben tanúsított túlzott megértéssel gyakran megvádolt tőzsdefelügyelet, a SEC például a ProPublica összesítése szerint 2003 óta 13-szor bírságolta meg a GS-t az ügyfeleikkel szemben elkövetett visszaélések miatt, ennek ellenére az ügyfelek továbbra is hűek maradtak a bankhoz.

A cég kínos ügyei közül kiemelkedik a tavaly hatalmas botrányt kavart Abacus-ügy, amely után félmilliárd dolláros rekordbírságot fizetett a GS, a legfrissebb ügy pedig a Kinder Morgan és az El Paso egyesülése körül robbant ki, amely üzletben a mindkét félnek tanácsot adó bank többszörös érdekütközésben volt.

Rovatok