Index Vakbarát Hírportál

A spanyol focit már csak ne mentsük meg!

2012. március 26., hétfő 07:20 | aznap frissítve

Rövid ideig tartott a spanyol futballklubok afölötti öröme, hogy a kormány esetleg elengedi az állammal szemben fennálló tartozásaikat − Madrid talán nem a legjobbkor állt elő ezzel az ötlettel, hiszen akkor került nyilvánosságra, amikor az eurózóna pénzügyminiszterei némi költségvetési lazítást hagytak jóvá Spanyolországnak.

A sportért felelős spanyol államtitkár, Miguel Cardenal a Marca sportlapnak nyilatkozva mondta el a pénzügyminiszteri értekezlet napján, hogy a kormány keresi a módját, miként törölhetné el a futballklubok összesen 750 millió euróra rúgó adótartozását. A klubok ezenfelül még mintegy 600 millió eurónyi társadalombiztosítási járulékkal is el vannak maradva − tette hozzá. Ezt az adósságállományt tervezte volna "belátható időn belül eltüntetni" Cardenal − idézte a politikus szavait a Reuters.

 

Gyorsan megérkezett azonban a válasz az eurózóna, azon belül a gyengélkedő déli országok felszínen tartásában főszerepet játszó Németországból. A Bild sportrovata ezzel a szalagcímmel jelent meg: A német adófizetők fognak tejelni Messiért és Ronaldóért? (A felháborodást olyan adatokkal támasztották alá, hogy a képünkön balra látható Lionel Messi havonta 2,5 millió eurót keres a Barcelonánál, társa Cristiano Ronaldo pedig több mint egymilliót kap a Real Madridtól.)

Az adósságátrendezés állami segítséget jelent, ami sérti a versenyszabályokat − fejtette ki a lapban Elmar Brok német EP-képviselő. Ezt az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia − tette hozzá Brok, aki felszólította a német futballklubokat, tegyenek panaszt ez ügyben. Megszólaltak a klubvezetők is: az egykori sztárfocista Uli Höness, a Bayern München vezetője a Die Zeitben "elképzelhetetlennek" minősített egy ilyesfajta adóamnesztiát, a Borussia Dortmund részéről pedig Hans-Joachim Watzke fejtette ki, hogy zéró megértést mutatna egy ilyen spanyol lépéssel szemben.

A spanyol államtitkár végül visszavonulót fújt és néhány nappal később már azt nyilatkozta, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, a kormány nyújthat olyan eszközöket, amelyekkel a klubok megbirkózhatnak a helyzettel, de nem engedi el az adósságokat.

Rovatok