Index Vakbarát Hírportál

Svájcba szöktetett vagyonok után futnak a németek

2012. április 6., péntek 09:26

Németország és Svájc aláírta a német állampolgárok adóelkerülését akadályozó egyezményt − jelentette a Wall Street Journal. A megállapodás szabályozza a két ország adóhatóságainak szorosabb együttműködését az adózók vizsgálata során.

Berlin arra számít, hogy a svájci bankszámlákra szökött jövedelmek, vagyonok felderítésével jelentős új adóbevételhez juthat 2013-tól, amikor a most elfogadott intézkedések életbe lépnek. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy a szerződést ratifikálja a két ország parlamentje, ami Németországban jelenleg valószínűtlennek látszik.

A törvényhozás felsőházában többségben lévő ellenzéki szociáldemokraták ugyanis vétóval fenyegetnek, mert szerintük az egyezmény segíti a korábban eltitkolt jövedelmek legalizálását és túl alacsonyan szabja meg a svájci számlákon lévő német pénzek adókulcsait.

Az utóbbi terén az utolsó pillanatban a bírálók szája ízének megfelelő változás történt: az eltitkolt jövedelmekre visszamenőleg 21-41 százalékos adót vetnek ki a korábban tervezett 19-34 százalék helyett. A Svájcba utalt megtakarítások után a jövőben 26,4 százalékos kamatadót kell átutalni a német költségvetésnek.

Azok a német állampolgárok, akik öröklés útján jutnak svájci bankszámlához, választhatnak, hogy saját személyi adózásukhoz illeszkedően fizetik-e be az ez után járó közterheket vagy ragaszkodnak a számla névtelenségéhez, vállalva az ezért járó 50 százalék feletti adófizetést.

A kiterjedt adóelkerülésre úgy derült fény, hogy a Crédit Suisse egyik alkalmazottja illegálisan kicsempészte a hazájuk adóhatósága elől bujkáló német ügyfelek adatait, amit jó pénzért eladott a német kormánynak. Az ügy komoly feszültséget okozott a hagyományos banktitokhoz ragaszkodó Svájc és Németország között.

A megállapodást a svájci bankrendszer is megérezheti, mert külföldi ügyfeleik közül messze a német állampolgárok vannak a legtöbben, ők a Svájcban kezelt vagyon több mint harmadát adják. A Svájc és más országok közti viták egyik sarokpontja mindig az volt, hogy Svájcban más megítélés alá esik az adóelkerülés - ami nem büntetendő - és az adócsalás.

Mindenesetre már a pusztán az újabb egyezmény is őszinteségi rohamot válthat ki: amikor 2010 februárjában a német hatóságok közölték, hogy felhasználják az adóelkerülők ellen az akkoriban megvásárolt lopott adatokat, utána hat héten belül több mint tízezren jelentették be "önként" a külföldi számlájukat és hasonló hatással járt az is, amikor a Credit Suisse németországi fiókjainál tartottak házkutatást.

Rovatok