Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában nem látnak sok új vendégmunkást

2012. április 18., szerda 17:39

Az osztrákok többsége szerint nem következett be erőteljes munkaerő-beáramlás a munkavállalási korlátozások feloldása óta eltelt egy évben, derül ki egy szerdán ismertetett felmérésből. Már reálisabban ítéli meg a helyzetet a lakosság, de a korábbi félelmek "nyomot hagytak".

Az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) megbízásából készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 58 százaléka vélte úgy, hogy nem volt erőteljes a munkavállalók beáramlása a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamokból, 34 százalék volt az ellenkező véleményen.

Egy évvel korábban 49 százalék gondolta azt, hogy nem várható az új tagállamokból való munkavállalók tömeges megjelenése és 47 százalék volt ezzel ellentétes véleményen.

Ausztria, valamint Németország hétéves átmeneti időszak után tavaly május elsején szüntette meg a maradék korlátozásokat is nyolc, az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállam, köztük Magyarország munkavállalóival szemben.

Az osztrák munkaügyi és szociális minisztérium adatai szerint valamivel több, mint 24 ezren vállaltak munkát Ausztriában 2011. május elseje óta a nyolc érintett ország állampolgárai közül - emlékeztetett az ÖGfE elnöke, Paul Schmidt. A legtöbben - közel 12 ezren - magyarok. Szlovákiából mintegy négy és fél ezer, Csehországból másfél ezer új munkavállalót tartanak nyilván.

A munkát keresők körében túlnyomórészt kedvező a helyzet megítélése, de valamivel kisebb mértékben, mint tavaly volt. Az idei felmérés szerint 81 százalék gondolja úgy, hogy nem jelent veszélyt a korlátozások eltörlése a saját elhelyezkedési lehetőségeikre, ezzel szemben 13 százalék tart nagyobb versenyhelyzettől. 2011-ben 89, illetve 8 százalék volt az arány.

Ausztria saját munkavállalóinak védelmében a 2004-es európai uniós bővítés után is korlátozta nyolc új tagállam állampolgárainak munkavállalását és csak fokozatosan szüntette meg a moratóriumot. 2004 és 2011 között a korlátozásokat enyhítették például a szezonális munkavállalók, az ingázók, a kérelmező vállalat szempontjából kulcsfontosságúként megjelölt állások esetében és több tucat, szakképzettséget igénylő ausztriai hiányszakmában.

Rovatok