Index Vakbarát Hírportál

Equilor: Megússzák a görögök

2012. május 17., csütörtök 12:57

Az Equilor szakértői szerint egyben fog maradni az eurózóna, a görög csőd valószínűségét különösen csekélyre értékelték csütörtöki sajtótájékoztatójukon. Kuti Ákos, az Equlior vezető elemzője szerint ugyanis mind Görögország, mind az Európai Unió sokkal rosszabul járna, ha az ország fizetésképtelenséget jelentene. Főleg azért, mert homályos, hogy mi történne a drachma bevezetésekor, még a technikai kérdések sem tisztázottak. Az Európai Központi Bank még 2012 elején is annyira elképzelhetetlennek látta ezt a forgatókönyvet, hogy egyáltalán nem készült fel rá.

Külön kérdés, hogy mi történne a jelenlegi hitelekkel. Az Equilor szerint a külföldiek követelései euróban maradnának nyilvántartva, de a görög vállalati és lakossági szektor nagy része devizahitelessé válna, aminek a hatásait mi különösen jól ismerhetjük. Náluk viszont a hitelek volumene is nagyobb, és a drachma leértékelődése is jelentsebb lenne, fokozva a helyzet súlyosságát. Az euró árfolyama három-ötszörösére emelkedhetne az új drachmában, ami teljesen ellehetetlenítené az eladósodott magánszektort.

Kuti szerint mire két-három év alatt kialakulna a drachma kiszámítható működése, addigra a görög gazdaság kétszámjegyű recesszióba zuhanna. Ez pedig még a radikálisoknak sem érdeke, az Equilor elemzői szerint nem döntenének ténylegesen így a helyi politikusok.

A döntéshozóknak így a bizonytalan kimenetel (kilépés az EU-ból és az euróból) és a nyögvenyelős, de inkább kiszámítható út (bennmaradás és megszorítás) közt kell választaniuk. A politikai ciklusok rövid volta miatt azonban az Equilor a racionális döntést várja, azaz a bennmradást és a kompromisszumok megtalálását.

Rovatok