Index Vakbarát Hírportál

Adókat csökkentenek Lettországban

2012. május 24., csütörtök 14:47 | aznap frissítve

Lettországban adócsökkentésről döntött a parlament csütörtökön. Ezzel először lazítottak a hároméves megszorító csomagon, ami ugyan lassította a balti ország gazdasági növekedését, de megnyitotta az utat az euróövezeti tagság felé.

A parlament arról döntött, hogy az áfát a jelenlegi 22 százalékról 21 százalékra csökkentik júliustól, a személyi jövedelemadó alsó kulcsát pedig a mostani 25 százalékról fokozatosan 20 százalékra mérséklik 2015-ig. Lettország azt tervezi, hogy 2014-ben bevezeti az eurót.

Valdis Dombrovskis lett kormányfő nemrég azt mondta, hogy a korábbi várakozásokhoz képest kevésbé lassul az idén az ország gazdaságnövekedése, legújabb becslések szerint legalább 3 százalékkal nő a tavalyi 5,5 százalék után. Korábbi hivatalos kormányvárakozásban még 2 százalékos idei gazdaságnövekedés szerepelt.

A lett GDP 2009-ben brutálisan, 18 százalékkal zsugorodott, de az export erőteljes növekedése következtében a GDP-csökkenés 2010-re már csak 0,3 százalékos volt. Az ország miniszterelnökének egy korábbi nyilatkozata szerint a balti állam azzal volt képes kilábalni a válságból, hogy a kormány hirtelen, jelentős költségvetési kiigazítást hajtott végre, azaz egyebek között csökkentette a közszférában alkalmazottak béreit, visszafogta valamennyi minisztérium kiadását, és emelte az szja-kulcsokat.

Rovatok