Index Vakbarát Hírportál

Naponta száz beruházást engedélyeznek Kínában

2012. május 28., hétfő 13:24

A gazdaság élénkítése céljából felgyorsítja a jelentősebb beruházási projektek elfogadását a kínai vezetés.

A projektek hivatalos engedélyeztetésének gyorsításáról van szó, mely a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) hatásköre. A hatóság csak május során több száz projektet fogadott el, volt hogy egyetlen napon százat is. A trend folytatódása várható a jövőben is, a figyelem középpontjában a stratégiai iparágakba történő beruházások állnak.

A stabil gazdasági növekedés biztosítása a kínai kormány legfőbb gazdaságpolitikai célja, főképp, miután az első negyedév  csupán 8,1 százalékos GDP-bővülése után a második negyedévben sem mutatkoznak a javulás jelei. A beruházások fellendítése és a belső fogyasztás ösztönzése így kiemelt helyen szerepel, emellett a kínai vezetés a múlt héten több, korábban szigorúan monopolizált, államilag ellenőrzött iparágat is megnyitott a magántőke előtt, s a hét közepén azt is megígérte: a jövőben a korábbinál nagyobb figyelmet szentel majd a gazdaság élénkítésére.

Pénteken a vezetés a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok reformját is bejelentette, mondván, azok átszervezésébe a magántőkét is bevonnák készpénzberuházás, részbeni tulajdonszerzés és kötvényvásárlás által.

Rovatok