Index Vakbarát Hírportál

Akiket kényszerrel vettek rá a munkára

2012. június 1., péntek 12:54

Jelenleg 21 millió olyan munkavállaló van a világon, akiket kényszerrel vagy csalással vettek rá egy adott munkára és azóta sem képesek otthagyni a munkahelyüket, jelentette a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

A legtöbb kényszermunkás Ázsiában található, a 11,7 milliós szám 56 százaléka a globális összlétszámnak, a második legfertőzöttebb terület Afrika a maga 3,7 millió munkavállalójával (18 százalék), míg a képzeletbeli dobogó alsó fokát Dél-Amerika foglalja el 1,8 millió dolgozóval, írta Napi Gazdaság.

A számok jelentősen nőttek 2005 óta, így Beate Andrees, az ILO szakértője szerint nagyobb figyelmet kell szentelni a kényszermunkásokra, már csak azért is, mert a jelenlegi sérülékeny gazdasági környezet még kiszolgáltatottabbá tette a dolgozókat ezek iránt a gyakorlatok iránt. Anrees ugyanakkor megjegyezte, hogy az utóbbi években számos állam dolgozott ki olyan törvényeket, melyekkel hatékonyabban lehet fellépni a kényszermunkáltatókkal, az emberkereskedelemmel és a rabszolgamunkákkal szemben.

Globális átlagot nézve ezer dolgozóból három kényszermunkás, 90 százalékuk (18,7 millió fő) a magánszférában dolgozik, ezekből 4,5 millió van kitéve szexuális zaklatásnak. 5,5 millió kényszermunkás 18 év alatti. A fejlett országokban és az EU-ban 1,5 millió kényszermunkás van, a Közel-Keleten 600 ezer.

Rovatok