Index Vakbarát Hírportál

Magánrepülőre van igény

2012. június 13., szerda 08:25

A magángépek történetének legnagyobb vásárlását jelentette be a Warren Buffett tőzsdeguru Berkshire Hathaway befektetési társaságának kezében lévő NetJets magánrepülőgép-megosztó vállalat - írja a Reuters híre alapján a Napi Gazdaság.

A cég 9,6 milliárd dollárért összesen 425 gépet szerez be a következő években a kanadai Bombardier Inc.-től és az amerikai Cessna Aircaft Co.-tól. A vállalat az új szerzeményekkel észak-amerikai és európai flottáját bővíti. A Bombardier - amely 7,3 milliárd dollárral részesedik az üzletből - 100 gép szállítására kap megrendelést, további 175-re pedig opciós szerződést köthet.

A kanadai vállalat repülőgép-ágazata évente 10 milliárd dollár árbevételt ér el, ennek tükrében igen jelentős a megrendelés. A kiválasztott Challenger üzleti géptípus fejlesztésében a kezdetektől részt vett a NetJet is. A Cessnától 25 gépet vesznek és 125-re kötnek opciós megállapodást.

A NetJet igen népszerű az olyan üzletemberek, médiasztárok, sportolók és más jómódú emberek körében, akik igényt tartanak a magánrepülőgépek kínálta kényelemre, de nem szeretnék a nyakukba venni az ezzel járó üzemeltetési nehézségeket.

A cég hosszú éveken keresztül a Berkshire egyik nem túl jól teljesítő befektetése volt, annak ellenére, hogy piaci részesedése becslések szerint ötszöröse a legközelebbi versenytársáénak. Az elmúlt két évben azonban nyereségesen tevékenykedett és csökkenteni tudta adósságát. Buffett februárban arra célzott, hogy a cég fejlődése további lendületet vehet.

Rovatok