Index Vakbarát Hírportál

Amerikába mehet az Airbus

2012. június 28., csütörtök 10:42

Az európai Airbus repülőgép ipari konszern gyártóüzemet készül létesíteni az Egyesült Államokban - írja szerdai számában a New York Times. A lap úgy értesült, hogy az üzem az Alabama állambeli Mobile-ban épül fel, ahol a cég legnépszerűbb, A320-as típusú gépét fogják gyártani.

A New York Times szerint lehetséges, hogy már hétfőn bejelentik a programot, bár az Airbus szóvivője a lap megkeresésére csak annyit mondott, pillanatnyilag nincs közölnivalója. Az alabamai üzemmel az Airbus hazai piacán vehetné fel a versenyt legnagyobb riválisával, a Boeinggel.

A világméretű értékesítést tekintve a két óriás fej-fej mellett halad, de a legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban csak 20 százalék az Airbus részesedése a közepes nagyságú utasszállító gépek piacán, mint amilyen a 150 férőhelyes A320. Helyi gyártás esetén viszont az elöregedő, kevésbé üzemanyag-hatékony gépparkjukat lecserélni készülő amerikai légitársaságok könnyebben fontolóra vennék, hogy A380-asakat vásároljanak a Boeing 737-esek helyett.

Az Airbusnak komoly költségmegtakarítást jelenthet az amerikai gyártás: a dollár használata lefelé vinné az előállítási költségeket, emellett pedig a munkaerőn is spórolnának, mert Alabamában a dolgozók nem tömörülnek szakszervezetekbe.

Az Airbus lépését valószínűleg nem fogják jó szemmel nézni az európai szakszervezetek és egyelőre kérdés, hogy a döntéshozók hogyan reagálnak a költözésre. François Hollande francia miniszterelnök péládul nemrég azt ígérte, hogy azokat a vállalatokat, amik gyáraikat a tengeren túlra költöztetik, extra adókkal és az állami támogatás megvonásával fogják sújtani.

Rovatok