Index Vakbarát Hírportál

Minimálbért és adót emel a francia kormány

2012. június 28., csütörtök 07:53

Hat év után először emelkedik a minimálbér Franciaországban, nagyobbak lesznek az adóterhek is, a kiadásokat viszont befagyasztják − ismertette terveit az új, szocialista francia kormány; elemzők szerint egyértelmű, hogy a választásokon tett ígéreteik és a valóság közötti kompromisszumból ered az új költségvetés - írja a Napi Gazdaság.

A minimálbér-emelés legfeljebb jelképes értékű, erre az évre ugyanis 1,4 százalékos inflációt várnak, a 2 százalékos alapbéremelés után tehát várhatóan csak 0,6 százalékkal nőnek a reálbérek. Ennek megfelelően július elsejétől 9,4 euróra ugrik a minimális órabér. A választásokon ugyan ennél nagyobb béremelést ígért a francia elnök és pártja − a szakszervezetek például 5 százalékot követeltek, és azonnal kifejezték tiltakozásukat −, ám vélhetően a gyenge makrogazdasági pálya és a kritikusok szerint kedvezőtlen munkaerő-piaci hatás miatt mérsékeltebb növelés mellett döntöttek; a munkaügyi miniszter jelezte, januárban már nem jön újabb emelés. A francia munkaadók szövetsége, a MEDEF megkönnyebbülve üdvözölte a döntést, a kisvállalkozásokat összefogó CGPME szerint azonban több tízezer munkahely szűnhet meg a döntés miatt.

A francia statisztikai hivatal szerint az első félévben stagnálni fog a francia gazdaság, a második hat hónapban pedig csekély 0,4 százalékkal bővül − a gyenge növekedés miatt a kormánynak 8 milliárd euró bevételt kell pótolnia, hogy tartani tudja az EU felé vállalt 4,5 százalékos deficitcélt. A kormány ezért kivetne egy 3 százalékos osztalékadót, növelné az örökösödési illetéket és a vagyonadót, de nem mondott le az évi egymillió eurónál többet keresőkre kivetendő 75 százalékos adókulcsról sem. A korábban tervezett kormányzati kiadásokból viszont egymilliárd eurót kitevő tételeket befagyasztanának. A kritikusok szerint ezzel a francia kormány szembehelyezkedik a ma uralkodó európai konszenzussal, és különösen a német állásponttal, miszerint a versenyképességet csak a munkaköltségek szinten tartásával kell javítani. Más elemzők szerint azonban a francia GDP 55 százalékát kitevő fogyasztásnak jót tehetnek az új kormány változtatásai.

Rovatok