Index Vakbarát Hírportál

Blokkolják az EU-csúcs döntését a finnek és a hollandok

2012. július 2., hétfő 13:01

Finnország és Hollandia blokkolni fogja a múlt heti EU-csúcs legfontosabb vívmányának nevezett intézkedést, mely szerint az eurózóna mentőalapja másodpiaci állampapír-vásárlásokkal segítheti a bajba jutott országok gazdaságát – közölte a Reuters. Már a csúcson is éles vita támadt abból, hogy a spanyol és az olasz kormányfők közölték: muszáj, hogy kapjanak valamit, mert olyan magasak már állampapírjaik kamatai, hogy össze fognak omlani, és maguk alá temetik az eurót. A németek és a hollandok már akkor jelezték: nincs közös áldozat, előbb beszéljenek arról, hogyan lesz szoros brüsszeli felügyelet és szigorú szabályrendszer.

A csúcson elfogadott intézkedés szerint az EU-s mentőalapok (EFSF, ESM) ezentúl adhatnak pénzt arra is, hogy az Európai Központi Bankon keresztül állampapírokat vásároljanak. Ez egy nagyon fontos lépés a tartozások szétterítése felé, eddig ugyanis a mentőalapokból csak a kormányok kaphattak, kölcsönbe, szigorú feltételekkel és adósságállományuk növelésével. A megállapodás bejelentése a hétvégén a piacokra is pozitívan hatott.

Ez azonban csak olyan országok esetében működhet, amelyek vállalják, hogy mindent betartanak az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásaiból, és szigorú közös felügyelet alá helyezik költségvetésüket és gazdálkodásukat.

Rovatok