Index Vakbarát Hírportál

Kazahsztán saját autómárkát tervezett

2012. július 5., csütörtök 14:38

Kazahsztán Nomád néven saját autómárkát bocsát ki 2013 közepén – jelentette be az Allure Auto vállalatcsoport. A terepjáró gépkocsi a kazahsztáni Agromash Holding és a koreai Ssangyong vállalat közös műve lesz.

A terepjáró első bemutatásának napján az ország elnöke, Nurszultan Nazarbajev telefonkonferencián gratulált a jármű fejlesztőinek. Véleménye szerint a két cég közös sikere megerősítheti az ország északi részének ipari területeit, és felkeltheti az autóipari cégek figyelmét is. Véleménye szerint a Nomád projekttel új befektetőket és technológiákat lehet Kazahsztánba vonzani.

A Nomád tervezői úgy nyilatkoztak, a terepjáró nem csak az ország első saját fejlesztésű gépkocsija, hanem egy különleges gyártási technológia első próbája is. Elmondásuk szerint a jármű az első fődarabok összehegesztésétől a festésig összesen nyolc gyártási folyamaton megy keresztül, utána egyből forgalomba kerülhet.

Minden bizonnyal Kosztanaj városában kezdik gyártani, ahol most a Ssangyong és a Chance autókat gyártják. Sajtóértesülések szerint a Nomád körülbelül 22 ezer dollárba kerül majd. A kosztanaji üzem jelenleg 5000 autót bocsát ki évente, szeretnék azonban ezt a közeljövőben évi 25 ezerre növelni. A projekt összesen 11 milliárd tengébe, vagyis 73,5 millió dollárba került.

Rovatok