Index Vakbarát Hírportál

Hongkong üzletei a legdrágábbak a világon

2012. július 13., péntek 13:07

Hongkong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt – derül ki a CBRE legfrissebb adataiból.

A CBRE ingatlan-tanácsadó kiskereskedelmi toplistája 2012 első negyedévében keveset változott: Hongkong (31 ezer euró/négyzetméter/év) maradt a világ legdrágább ingatlanpiaca, őt követi New York (20 ezer euró/négyzetméter/év). Mindkét városban jelentősen, 19, illetve 15 százalékkal nőttek a bérleti díjak az elmúlt negyedévben.

A top ötben a továbbiakban sem volt változás: a dobogó harmadik fokán jelentősen lemaradva Sydney (8994) áll, negyedik Tokió (8284), míg és London (7732) csak az ötödik.

Összességében a bérleti díjak csekély mértékben (0,8%) emelkedtek az előző negyedévhez képest, mert az eurozóna válsága miatt érzett aggodalmak és a gyenge globális növekedés továbbra is erősen befolyásolják a fogyasztók és kereskedők bizalmát. A félelmek ellenére a bérlői kereslet néhány nagyváros első osztályú üzlethelyiségei iránt erős maradt, és sok piacon továbbra is szűkös az elérhető ingatlanok kínálata.

A legnépszerűbb helyekre koncentrálnak

A közép- és kelet-európai trendekről szólva Graham MacMillan, a CBRE regionális és magyarországi értékbecslési vezetője így nyilatkozott: ”Az elmúlt egy év nehéz időszak volt a kiskereskedők számára és a bevásárló utcák számos üzlete látta ennek kárát. Kevesebb új márka terjeszkedése tapasztalható, azok is főként a fővárosi és vidéki legnépszerűbb bevásárlóközpontokra koncentrálnak.

A legnépszerűbb plázák és üzlethelyiségek bérleti díjai nem változtak, de a másodlagos helyszíneket továbbra is megviseli a jelenlegi helyzet.”

Az amerikai kontinens drágult a legtöbbet: a bérleti díj-emelkedés 3,4% volt negyedéves alapon, főleg az olyan városokban tapasztalt jelentős kereslet-növekedés miatt, mint Washington DC, Miami és Seattle. Némi emelkedés volt megfigyelhető az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit főleg a nemzetközi divat- és luxusmárkák ottani terjeszkedése okozott. Az európai, afrikai és közel-keleti régióban folytatódott az amerikai márkák térnyerése, ám néhány városban, pl. Athénban és Belgrádban estek a díjak.

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vásárlók 2012 első negyedévében is óvatos fogyasztási magatartást tanúsítottak, főleg Európában, habár itt is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A fogyasztás Amerikában és Ázsiában is emelkedett, ahol az erős ünnepi szezon támogatta a növekedést.

„2012 első negyedévében több volt a pozitív jel, mint az azt megelőzőben: a javuló kiskereskedelmi forgalom, a stabil bérlői kereslet, az új bevásárlóközpontok mind-mind támogatták a fejlődő piacokat. Az eurozóna válsága és a globális lassulás miatti aggodalmak ellenére az első osztályú ingatlanok iránt a kereslet számos nagyvárosban erős maradt, sőt sok helyen egyenesen hiány alakult ki belőlük. A kereslet és kínálat egyensúlytalansága azt mutatja, hogy az aktivitás nem olyan erős, mint lehetne. A kereskedők továbbra is a legérettebb nyugat-európai piacok legjobb lokációira és az ázsiai-csendes-óceáni régió gazdagabb városaira koncentrálnak.” – mondta Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

„A határokon átnyúló kereskedelmi forgalom szintén emelkedik, ahogyan a felzárkózó piacokon a középosztály bővül, és a kereskedők az érett piacokon túl a felzárkózókban keresik a növekedési lehetőségeket. A modern, minőségi kiskereskedelmi területek iránti növekvő kereslet bevásárlóközpont-építési hullámot eredményezett, ami egyszerűbbé teszi majd a kereskedőknek a piaci terjeszkedést.” – tette hozzá Torto.

 Sorrend 2012 I. né.  Város  Bérleti díj (EUR/m2/év) 2012 I. né.  Sorrend 2011 IV. né.
 1.   Hong Kong   31,237   1. 
 2.   New York   20,010   2. 
 3.   Sydney   8,994   3. 
 4.   Tokió   8,284   4. 
 5.   London   7,732   5. 
 6.   Zürich   6,897   7. 
 7.   Melbourne   6,769  6. 
 8.   Paris   6,300   8. 
 9.   Moszkva   5,971   9. 
 10.   Peking   5,292   10. 

Rovatok