Index Vakbarát Hírportál

A britek már tesztelik az euró lecserélését

2012. július 17., kedd 20:53 | aznap frissítve

Felszólították a brit bankokat a hatóságok, hogy teszteljék, miként tudnának megbirkózni azzal, ha több euróövezeti ország is felhagyna a közös deviza használatával - közölte kedden a brit pénzügyi felügyelet, az FSA a Reuters beszámolója szerint. Korábban, a görög válság kapcsán, egy brit bankjegynyomda az eurót váltó drachma gyártására tett előkészületeket.

A bankoknak szükségük van arra, hogy átgondolják, milyen problémáik adódhatnak, amennyiben egyes eszközeiket és forrásaikat egy másik devizába kell redenominálniuk még akkor is, ha ennek valószínűsége kicsiny, mondta a mostani készületekről Adair Turner, az FSA elnöke. A brit parlament egy bizottsági ülésén beszélt erről, és arról is: a felügyelet bátorította a bankokat arra, hogy Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália és Írország euróövezeti kilépésével számolva futtassák le ezeket a forgatókönyveket.

Nagyjából két hónapja, május közepén a legnagyobb brit pénzjegynyomda is előkészületeket tett az eurózóna válsága miatt. A The Times akkori cikke szerint a De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat – amely 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja – már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására.

A brit pénzügyi stabilitási kockázatokat áttekintő Pénzügypolitikai Bizottság (FPC) júniusban arra jutott, hogy az eurózóna adósságválsága a brit gazdaság előtt álló legnagyobb kihívás. A bizottság egyetértett azzal, hogy a bankok készpénzállományának felszabadításával kell segíteni a banki hitelezést a szigetországban. 

Adair Turner erről most úgy nyilatkozott, hogy rövidesen találkozókat tartanak a bankok képviselőivel, hogy melyik hitelintézet mekkora részt tud feláldozni készpénz-állományából hitelezés céljára. Emellett az FPC nyomást gyakorol a bankokra, hogy nyereségük visszatartásával, a bónuszok visszavágásával és az osztalékok csökkentésével erősítsék meg tőkehelyzetüket. 

Rovatok