Index Vakbarát Hírportál

Orosz felvásárlást védett ki Lengyelország

2012. július 18., szerda 08:29

A lengyel kormány aktív részvételével visszaverték a varsói tőzsde történetének legnagyobb ellenséges felvásárlási kísérletét, amellyel a legnagyobb lengyel műtrágyagyárat akarta megszerezni egy orosz csoport - írja a Napi Gazdaság.

Miután a lengyel kincstárügyi miniszter, Mikołaj Budzanowski gyakorlatilag hazaárulónak minősítette azt a részvényest, aki hajlandó papírjait eladni a konkurens orosz cégnek, egy hatalmas, a kormány által támogatott manőverrel megakadályozták az Azoty Tarnów ellenséges felvásárlását.

A varsói tőzsde fennállása óta legnagyobb ilyen kísérlettel az orosz Acron-csoport, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója próbálkozott, részvényenként 45 zlotyra (a piaci árnál 8 zlotyval magasabbra) emelt ajánlattal 64,8 százalékot akart megszerezni a lengyel vállalatban. Az Azoty Tarnów a lengyel vegyipar legnagyobb, európai szinten is jelentős szereplője; a cégben a lengyel állam 32,05 százalékos részesedéssel bír.

A részvényesek az államkincstár támogatásával úgy döntöttek, hogy 75 százalékos tőkeemelést hajtanak végre és új részvényeket bocsátanak ki, felvásárolva egyik fontos hazai vetélytársukat, a Zakłady Azotowe Puławyt, amelyben 51 százaléka van az államkincstárnak. Az üzletben 2,5 új Tarnów-részvényt adnak 1 Pulawyért.

A kibocsátást megszavazták a kisebbségi részvényesek - főleg lengyel intézményi befektetők -, annak ellenére, hogy emiatt részesedésük csaknem a felére csökken. Ezzel azonban létrejön Európa harmadik legnagyobb nitrogénműtrágya-vállalata, amelynek éves árbevétele megközelíti a 3 milliárd eurót. Az új vállalat értéke jelentősen meghaladja azt az összeget, amit az oroszok a felvásárlásra szántak, de eleve ellehetetlenítette az üzlet létrejöttét, mert az Acron egyik feltétele az volt, hogy a Tarnów nem bocsát ki új részvényeket.

Rovatok