Index Vakbarát Hírportál

Szolidaritást vár a németektől Spanyolország

2012. július 28., szombat 11:47

Nagyobb szolidaritást vár Németországtól az eurózóna adósságválságát különösen megszenvedő Spanyolország kormánya, amelynek európai uniós ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra a segítségre, amelyet Németország a II. világháború után kapott a talpra álláshoz.

A világégés után "Németország sokkal nehezebb helyzetben kapott segítséget. Sok ország hozott anyagi áldozatot Németország megsegítésére - mondta Inigo Méndez de Vigo a Bild című tömeglapnak. "Németországnak nem szabad ezt elfelejtenie" - idézte a lap szombati száma a spanyol politikust, aki úgy vélekedett, hogy Németország minden más országnál jobban profitál az Európai Unión belüli exportból.

A politikus meghatározása szerint az Európai Unió (EU) "egy család", amelynek tagjai nehéz helyzetben kötelesek segíteni egymást. A kemény reformok közepén tartó Spanyolországnak bankszektorának pedig most segítségre van szüksége - jelentette ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem szabad túlzottan előtérbe helyezni a nemzeti érdekeket, mert az EU csak közösségként lehet sikeres. "Nem Németországról, Spanyolországról vagy más tagállamokról van szó. Az Európai Unió vagyunk, és csak közösen érhetünk el sikereket" - húzta alá.

Inigo Méndez de Vigo egyúttal óva intette a német politikusokat attól, hogy a "csőd szélére beszéljék" Görögországot. "Rendkívül veszélyesnek tartom azt, ami jelenleg Németországban történik. Az embernek az az érzése, hogy néhány politikus valósággal elő akarja idézni a csődöt" - jelentette ki.

Rovatok