Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a Libor kamatláb reformja

2012. július 30., hétfő 16:14

A Libor kamatláb kiszámításának alapvető megreformálását tervezi az Egyesült Királyság kormánya, mivel azt több nagybanknak is sikerült manipulálnia. A kormány akciótervének elkészítését Martin Wheatley vezetésével fogja elvégezni az ottani állami pénzügyi felügyeleti szerv.

A vizsgálat a Libor felépítését fogja megnézni, valamint, hogy lehetséges-e valósidejű adatokat felhasználni, esetleg alternatív számítási modellekre átállni. „A kamatlábat globálisan használják több ezer milliárd dollárnyi összértékű pénzügyi szerződésekben, ezért nyilvánvaló, hogy sürgős reformokra van szükség a Libor meghatározásában” – mondta Wheatley.

Wheatley augusztus 10-én fog közzétenni egy előzetes tervezetet, majd annak nyilvános megvitatása után szeptemberben nyújtja be ajánlásait a kormánynak. A kormány várhatóan egy új kerettörvény keretében fogja elfogadni a javaslatokat és külön fogja választani a most még egységes pénzügyi felügyeletet is.

Az angol és az amerikai hatóságok nagyjából 20 bankot gyanúsítanak avval, hogy részt vett a kamatlábak manipulálásában. A londoni Barclays bankot már megbüntették 453 millió dollárra és vasárnap a Royal Bank of Scotland is bevallotta, hogy büntetést fognak kiszabni rájuk. A HSBC bank arról adott hírt, hogy Amerikában bírósági pereket kezdeményeztek ellene.

Rovatok