Index Vakbarát Hírportál

Romlott a hangulat az euróövezetben

2012. július 30., hétfő 11:57

A vártnál rosszabban alakult júliusban az üzleti és fogyasztói hangulatindex az euróövezetben az Európai Bizottság hétfőn közzétett adatai alapján. Az átfogó gazdasági hangulatindex 87,9 pont volt júliusban a júniusi 89,9 pontot követően, miközben elemzők 88,7 pontot vártak.

A fogyasztói bizalom alakulását jelző index megfelelt a várakozásoknak, a mutató mínusz 21,5 pontra romlott a júniusi mínusz 19,8 pontról. Az üzleti hangulatmutató is esett, mínusz 1,27 pontra mínusz 0,95 pontról.

A bizalom visszaesésének elsődleges indoka, hogy Spanyolország és Ciprus is külföldi segítségre szorult a gazdasági válság miatt és hogy Olaszország is inogni látszik. Az euró is veszített értékéből az elmúlt három hónapban, a dollárhoz képest 7,4 százalékkal gyengült.

Az IMF is kevésbé optimista mostanság, július közepén csökkentette az euróövezettel kapcsolatos növekedési várakozásait. A valutaalap szerint jövőre átlagosan csak 0,7 százalékos GDP növekedésre lehet számítani a korábban remélt 0,9 százalék helyett, míg idén 0,3 százalékos recesszió lesz.

Az üzleti és fogyasztói hangulatindex öt alapmutatóból tevődik össze, amelyet havonta készítenek el az európai bizottság szakértői: az ipar, a szolgáltatások, a fogyasztás, a kiskereskedelem és az építőipar területéről gyűjtenek be adatokat. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a vállalatok és a fogyasztók mennyire fognak költekezni a következő időszakban.

Rovatok