Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország elkerülte a leminősítést

2012. augusztus 1., szerda 14:23

Megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait szerdán a Standard & Poor's, közölve, hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési és szerkezeti reformelkötelezettségében.

A nemzetközi hitelminősítő csoport szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú futamidejű spanyol szuverén kötelezettségek „BBB plusz”, illetve a rövid lejáratú államadósság elsőrendű „A-2” osztályzatára vonatkozik. A hosszú távú besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's a megerősítéshez fűzött elemzésében közölte, hogy Spanyolországra fenntartott jelenlegi adósosztályzata arra a feltételezésre épül, hogy a spanyol kormány az euróövezeti mentőalapokból (EFSF/ESM) folyósítandó, 100 milliárd euróig terjedő összegen túl nem nyújt további közvetlen pénzügyi támogatást a hazai kereskedelmi bankszektornak annak ellenére sem, hogy a spanyol recesszió várhatóan még jövőre is folytatódik.

A leminősítés elmaradása jól jött Madridnak, de Spanyolországból az év eleje óta 163 milliárd euró tőke áramlott ki. A hazai bankok külföldre menekítették tartalékaikat, a befektetők kivonták tőkéjüket és a külföldi részvényesek is szabadultak spanyol papírjaiktól. Az elmúlt 11 hónapban összességében a GDP 26 százalékának megfelelő tőke hagyta el az országot. A pénzhiány mellett arányaiban a munkanélküliség is az egyik legnagyobb a kontinensen.

A tízéves spanyol államkötvények hozama szerdán 6,68 százalékon állt míg a németeké csak 1,75 százalékon. Jelenleg még van kereslet a spanyol papírok iránt, de a holnapi EKB ülésen hozott esetleges döntések kulcsfontosságúak lehetnek Spanyolország hosszú távú jövője szempontjából.

Rovatok