Index Vakbarát Hírportál

Aki akar, öt évvel tovább dolgozhat Japánban

2012. augusztus 3., péntek 14:02

A japán parlament alsóháza elfogadta azt a javaslatot, hogy a magánszektorban dolgozó japán munkavállalók 65 éves korukig dolgozhassanak. Az eddigi szabályok szerint csak 60 éves korukig volt lehetősége dolgoznia annak, aki szeretett volna. A javaslat jövő áprilisban léphet érvénybe ha a felső ház is támogatja és a jelek szerint erre minden esély megvan.

A törvénymódosítás célja, hogy az emberek hozzászokhassank a nyugdíjkorhatár megemeléséhez. 2025-re fokozatosan 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt mivel az elöregedő népesség egyre nagyobb kiadásokat ró a szociális rendszerre. Előző évben a japán lakosságnak nagyjából 23,3 százaléka volt 65 éves vagy még idősebb. A japán nők várható élettartalma 85,9 év, a férfiaké 79,4 év.

A munkaadóknak indoklás után lehetőségük lesz elutasítani azoknak az alkalmazottaknak kérelmét, akik elmúlt 60 évesek, de még dolgozni szeretnének. A kormány szerint nem fognak bírságot kiszabni azokra a cégekre akik nem tartják be a szabályt, de elképzelhető, hogy ezeknek a cégeknek a nevét nyilvánosan közzéteszik.

Rovatok