Index Vakbarát Hírportál

Facebook-lejtőn a Manchester United

2012. augusztus 13., hétfő 07:32

Pénteken debütált a Manchester United a New York-i tőzsde parkettjén, az árfolyam jelentős mértékben elmaradt az tőzsdei kereskedés előtti úgynevezett IPO árazási sávjától.

A 134 éves, tizenkilencszeres angol bajnok labdarúgóklub 2005 után pénteken visszatért a tőzsdére. Akkoriban már 14 éve szerepelt a londoni tőzsdén a Manchester United a Premier Leage mellett, ám a Glazer család egy hitelből finanszírozott felvásárlással megszerezte és kivezette a klubot.

Ezúttal New Yorkban vezették vissza a futballcsapatot a piacra, a MU 10 százalékának megfelelő 16,7 millió részvényt azonban a befektetők csak leértékelve, a 16−20 dolláros árazási sáv alatt voltak hajlandóak megvásárolni. Az induló árfolyam így 14 dollár volt; ezzel a MU tőzsdei kapitalizációja 2,3 milliárd dollár, a tőzsdei kibocsátással bevont 233 millió dollárt pedig a Glazer család és a klub fele-fele arányban osztja el.

Az IPO diszkontját jelentő árfolyamalakulás azt jelenti, hogy a 661 millió dolláros adósságheggyel küszködő, ám játékosvásárlásokra készülő klub nagyjából 50 millió dollártól esett el. A MU szurkolói jellemzően a tőzsdére való visszavezetés ellen foglaltak állást, mondván, ez csak a csapatot adósságba fullasztó Glazer család mohóságát szolgálja.

Az amerikai tulajdonosok egyébként az IPO után is a szavazati jogok 99 százalékát birtokolják majd, a B sorozatú részvények ugyanis 10, a most értékesített A sorozathoz tartozók pedig 1 szavazatot érnek. A futballcsapatokhoz a komolyabb befektetők általában nem vonzódnak, mivel óriási kockázatokat rejtenek; a milánói tőzsdén forgó Juventus a tervezett árbevétel 0,6 százalékán forog (az olasz bajnok kapitalizációja 240 millió dollár), márpedig ez a szám a MU esetében 4,6, tehát a leértékelt részvények sem tűnnek túl vonzónak az árazás alapján. A befektetők fanyalgására utal, hogy sokak szerint MU részvényt venni gyakorlatilag sportfogadással ér fel.

Rovatok