Index Vakbarát Hírportál

A bedőlt hitelek kivégezhetik a görögöket

2012. augusztus 15., szerda 11:46

Húsz százalék közelébe nőtt a nem törlesztett hitelek aránya Görögországban. A késedelmes hitelek problémája veszélyezteti a második nemzetközi mentőcsomag sikerességét.

Március végén 18,5 százalék volt a nem teljesítő hitelek aránya Görögországban, ami több mint a duplája a spanyol bankrendszer május végi 9 százalékos adatának, írja a Portfolio.hu. Mára a vállalati és háztartási hitelek mintegy 240,2 milliárd eurós összegének közel ötöde nem teljesítő hitel. E fejleményt az egyik görög bankár egyenesen borzasztónak nevezte, hozzátéve, hogy több mint félmillió hitelszerződés futamidejét még meg is hosszabbították a görög bankok. „Az embereknek egyszerűen nincs pénzük törleszteni” – mondta.

A fenti adat ráadásul nem tartalmazza a görög bankoknak a kormány felé fennálló követelését. A görög bankszektor mintegy 16 milliárd eurónyi kormányzati hitellel és 24 milliárd eurónyi görög államkötvénnyel rendelkezik eszközállományában. Amennyiben a nemzetközi hitelezők megtagadnák Görögország finanszírozását, e követeléseiket a görög bankok bedőltnek kellene, hogy tekintsék.

A nem teljesítő hitelek magas aránya a görög állam fizetőképességét övező kockázatoktól függetlenül is megkérdőjelezi mind a nemzetközi mentőcsomag, mind pedig ezen belül a görög bankok mintegy 50 milliárd eurós feltőkésítési csomagjának sikerességét. Utóbbi – amit az év később részében véglegesíthet a görög kormány – a görög bankrendszer államosítását jelentheti, nyilatkozták a meg nem nevezett bankárok.

Az egy év alatt közel 6,2 százalékos GDP-visszaesést elszenvedő Görögország bankjai egyre inkább az Európai Központi Bank által a görög jegybankon keresztül nyújtott szükséglikviditásból (ELA) finanszírozzák magukat. Júliusban a görög bankok közvetlen EKB-finanszírozása 49,67 milliárd euróval csökkent (a görög értékpapírok fedezetként való elfogadásának szigorítása miatt), ezt azonban döntő részben (44,37 milliárd euró) az ELA váltotta fel.

Rovatok