Index Vakbarát Hírportál

Drágulni fog a kakaónk?

2012. augusztus 16., csütörtök 17:11

A kakaó egy különleges mezőgazdasági termék, termeléséhez ugyanis igen meleg időjárás szükséges, írja a Portfolio. A Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint a kakaófák olyan helyen teremnek, ahol az évi átlaghőmérséklet meghaladja a 20 fokot, ez pedig azt jelenti, hogy kizárólag az egyenlítő környékén termeszthetők.

A kakaó piacán 2006 és 2010 között szinte végig túlkínálat volt, a készletek lecsökkentek, a 2009-2010-es szezonra a készlet és fogyasztás aránya új mélypontra süllyedt. A tavalyi termés azonban igen jól sikerült, a készletek feltöltődtek, a kakaó árfolyama pedig lejjebb ereszkedett a fontonkénti 30 dollár feletti magasságból. Az idei szezonban azonban ismét túlkereslet lehet a piacon, az ICCO becslése szerint 43 ezer tonna lehet a túlkereslet mértéke, ami segítheti az árak emelkedését.

A legnagyobb kakaótermelő országok olyan fejlődő országok, mint Elefántcsontpart, Ghána, vagy Indonézia, miközben egyetlen OECD országban sincs termelés (az import viszont hozzájuk kötődik). Szintén a kakaó különlegessége, hogy egy évben több alkalommal is lehet szüretelni, a kakaó termés pedig az év bármelyik részében beérhet, így nem kötődik a szüret egy-egy időszakhoz.

A kakaó az egyik legkisebb forgalmú mezőgazdasági piac az árutőzsdéken, mindössze két tőzsdén kereskednek vele, Londonban az NYSE/LIFFE piacán, és New Yorkban az ICE-n. Az előbbi alapját főként az afrikai termés, az utóbbiét a távol-keleti termés adja. Mivel a londoni piacon fontban, Amerikában pedig dollárban számolják el a kakaó árát, az afrikai dominancia miatt az árfolyamok szorosabban kötődnek a fonthoz, mint a dollárhoz. A határidős kakaó piacokat nem annyira fizikai kereskedésre, sokkal inkább az árfolyamváltozások ellen védelmet nyújtó fedezeti ügyletek kötésére használják az eladók és a vevők.

A kakaó piacát tehát alapvetően az egyenlítő mentén elhelyezkedő kakaótermelő országok termelési kilátásai, valamint a csokoládé alapanyagaként szolgáló kakaó főként Európából, kisebb részben Amerikából érkező kereslete határozza meg.

Bár a nyári kereskedés igen lagymatag volt, a kakaó piacán a jövő héttől ismét beindulhat az élet, ugyanis október elején indul az új, 2012/2013-as szezon, ami új szerződéseket, a kereskedés felpörgését hozhatja, mondta egy magát megnevezni nem kívánó menedzser a Reutersnek. A szezon ráadásul annyiban speciális lesz, hogy a világ legnagyobb termelője, Elefántcsontpart egy évtizednyi dereguláció után októbertől garantált minimum árat vezet be a földműveseknek, ami piaci aggodalmak szerint akár az árakat is felhajthatja, egyes feldolgozók pedig előre készletezhetnek emiatt.

A tavaly év vége óta folyamatosan a kakaó esésére játszó hedge fundok és nagyobb intézményi spekulánsok véleménye nagyot fordult a kakaó kilátásait illetően július elején. Azóta pedig kisebb megszakításokkal folyamatosan veszik is a terményt, így már ismét nettó vásárlók a piacon. A kakaó a múlt héten sikeresen kitört az év eleje óta megfigyelhető sávjából, közel 9 havi csúcsra kapaszkodva fel. A kakaó drágulása elsősorban a nyugat-afrikai termelő országokban tapasztalható szárazság okozta, amely veszélyeztette a termés mennyiségét és minőségét is (noha ezen az elmúlt hetek esőzése javított).

A kakaóbabokból örlés után kakaóvajat és kakaóport készítenek. A kakaó feldolgozók kereslete az április-júniusi időszakban Európában 17,8, Amerikában 9,8 százalékkal esett vissza 2011 hasonló időszakához viszonyítva, ezzel három év után először csökkent a kakaó feldolgozása, vagyis a termény kereslete. Jonathan Parkman, a Marex Spectron Group agrárpiaci vezetője szerint ezzel idén akár túlkínálatossá is válhat a kakaó piaca.

A feldolgozás visszaesése annak köszönhető, hogy a kakaóvaj és kakaópor megvásárlása már olcsóbb, mint ezek előállítása a kakaóbab feldolgozásával - tette hozzá Peter G. Johnson, a Morristown vezérigazgatója. Noha a feldolgozott kakaóvaj ára a kakaóbab 120 százalékára emelkedett, még mindig viszonylaf olcsónak számít, a gazdasági lassulás okozta várható kereslet visszaesés miatt pedig az élelmiszergyártók inkább a meglévő készletekhez nyúlnak - írja a Bloomberg.

Hosszú távon, a következő évtizedekben a kakaó kereslete várhatóan meghaladhatja a kínálatot, a túlkeresletes piac pedig az árak emelkedését segíti. Főként a latin-amerikai és ázsiai csokoládé fogyasztók növekvő igénye húzhatja majd a keresletet, amely a következő évtizedben akár 30 százalékos növekedést is jelenthet. Ezzel szemben viszont a kakaó helyettesítők elterjedése mérsékelheti a keresleti oldalról érkező nyomást.

Legutóbb az okozott felfordulást a kakaó piacán, hogy két Brazíliába tartó kakaószállító elefántcsontparti hajót bogarak leptek el, megrongálva a szállítmányt, amire válaszul Brazília felfüggesztette importját az afrikai országból. A tízezer tonnát szállító hajók ráadásul a szükséges dokumentumokkal sem rendelkeztek, amit a brazil szabályok elvártak volna. Az évi több mint egymillió tonna kakaót exportáló Elefántcsontpart már jelezte, hogy ez csupán egy egyedi eset, amit azonnal kivizsgálnak.

A megsemmisített rakományból 4000 tonna a Nestlé brazil részlegének, 6000 tonna pedig az amerikai Cargillnak ment volna. Noha Brazília a hatodik legnagyobb kakaótermelő ország a világon, így is nagyjából 60 ezer tonna kakaóbabot importál évente, amit feldolgozva értékesít tovább. Elefántcsontpart tavaly rekord mennyiségű, 1,5 millió tonna kakaóbabot termelt, amivel a kakaó legnagyobb előállítója, annak ellenére, hogy az országban komoly polgárháborús feszültségek voltak.

Rovatok