Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom 4,8 milliárd dollárt kér az IMF-től

2012. augusztus 23., csütörtök 07:55 | aznap frissítve

Egyiptom 4,8 milliárd dollár hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) szerdán. A hír nem jelent túl nagy meglepetést, hiszen korábban már kiszivárgott, hogy a korábban tervezett 3,2 milliárd dolláros összeg nem lesz elég - írja a Napi Gazdaság.

A hivatalos bejelentés azt követően jött, hogy az egyiptomi elnök szerdán Kairóban tárgyalásokat kezdett Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával.

A 3,2 milliárd dolláros korábbi hitelmegállapodás már elő volt készítve, az aláírás időpontját is bejelentették, ez május 15. lett volna. A szerződést végül mégsem kötötték meg, a hivatalos bejelentés szerint azért, hogy megvárják az új elnök beiktatását, amire június végén került sor.

Egyiptom tavaly november végén kezdeményezte a tárgyalások újrafelvételét az IMF-fel és az idén januárban kérte hivatalosan a hitel megadását. Egyiptom külső finanszírozása nagyon megnehezült az elmúlt időszakban, miután a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke meredeken zuhant, a portfóliótőke-áramlás nettó egyenlege pedig mínuszba fordult, vagyis összességében portfóliótőke-kiáramlás kezdődött az egyiptomi gazdaságból.

Rovatok