Index Vakbarát Hírportál

Pénzzel teli teherautók a görög határnál

2012. szeptember 3., hétfő 16:16

Az amerikai nagyvállalatokról egyre több olyan hírt hallani, miszerint már konkrét forgatókönyvekkel készülnek arra az esetre, ha Görögország kénytelen lenne elhagyni az eurózónát írja a Portfolio.hu a CNBC beszámolójár hivatkozva. Az amerikai óriásbank, a Bank of America Merrill Lynch azt tervezgeti, hogy készpénzzel tölt fel teherautókat és a görög határhoz küldi azokat, így a helyi ügyfeleit és dolgozóit ki tudja fizetni akkor is, ha bekövetkezne a legrosszabb. A Ford eközben informatikai rendszerét úgy alakította át, hogy tudja kezelni az új görög fizetőeszközt is akár.

A legrosszabbra számítanak

Senki nem tudja, hogy mennyire messzire érnének annak a sokknak a hullámai, ha Görögország kilépne az eurózónából, de a nagy amerikai bankok és tanácsadócégeknek már most nagy üzletet jelent, hogy felkészítik ügyfeleiket erre az eseményre. A JP Morgan már most új számlát hozott létre néhány amerikai nagyvállalat számára az új devizának. „Extrém helyzetre tervezünk. Ezzel nem vesztünk semmit” – közölte a JP Morgan.

A Corporate Executive Board tanácsadócég a nyár folyamán készített egy felmérést, ami alapján a megkérdezett cégek 80 százaléka arra számít, hogy a Görögország kilép az eurózónából, egy ötödük pedig azt várja, hogy több ország is követni fogja.

"Tizenöt hónappal ezelőtt, amikor elkezdtünk a kérdéssel foglalkozni, azt hittük, hogy ez elképzelhetetlen. Mostanra eljutottunk odáig, hogy már nem az" - véli a BGC tanácsadója. A PricewaterHouseCoopers már tanulmányozza azt is, hogy mikorra eshet az időzítés. A hír valószínűleg pénteken éjjel érkezik majd, amikor zárva tartanak a piacok, amit majd bankszünnap követ. Ekkor a helyi részvénypiac és a pénzintézetek leállnak, miközben nehéz lesz kifelé és befelé is mozgatni a pénzeket az országból.

A Bank of Amerika szakértői szerint az a hullám, amit most lehet látni abban, hogy a vállalatok készülnek Görögország kilépésére, komoly nézetváltást jelent a múlthoz képest. "Amikor megkezdtük a tanácsadást, akkor az ügyfelek csak az ingyen szendvicsért és a csokis sütiért jöttek. Most viszont mindez megváltozott. A tervezés három fő szcenárióra fókuszál - az első eset, hogy a csak egy ország lép ki, a másik, hogy több ország kilép, a harmadik pedig hogy teljesen felbomlik az eurózóna" - közölte a Bank of America szakértője.

Titokban tartják

A nagyvállalatok nem verik nagydobra a vészhelyzetre készített terveket, mivel tartanak attól, hogy európai ügyfeleik hogyan fogadnák, hogy az euró eltűnésére készülnek. A jegybankok és például a német pénzügyminisztérium is készít ilyen terveket, de ha lehet, akkor még nagyobb titokban tartják őket, mint a vállalatok.

Nem mindenki gondolkodik azonban így, például az Iberiát és a British Airwayst tömörítő légitársaság már közölte, hogy készít tervet arra az esetre, ha Spanyolország kilépne az eurózónából. A MasterCard közleményében tudatta, hogy sok szcenáriót vizsgált, amikor egy vagy több ország elhagyja az eurózónát és egy-két napba kerülne, hogy rendszerünket átállítsák. A Visa szintén azt közölte, hogy mind a fogyasztók, mind a kiskereskedők számára minimális károk mellett át tudná állítani a rendszert.

Olyan, mint egy földrengés

A hálózati eszközöket gyártó Juniper Networks ahhoz hasonló tervet készített, mint ami például földrengés esetén érvényes. A cég már most elkezdte az eurózónában lévő bankokból kivonni a pénzét, miközben bebiztosítja, hogy marad elegendő készpénz az országban ahhoz, hogy kifizesse a dolgozókat és a beszállítókat. Az FMC nevű amerikai vegyipari cég már azonnali fizetést kér néhány görög ügyfelétől, minthogy kockáztassa a halasztott fizetést és már nem tart extra készpénzt az olyan országokban, mint Görögország, Spanyolország, vagy Olaszország.

Rovatok