Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő informatikai támadás bankok ellen

2012. szeptember 28., péntek 10:44

Szeptember 19-e óta több amerikai nagybank honlapja ellen is támadást indítottak. Leállt, illetve lelassult a Bank of America, a JP Morgan, a Wells Fargo, a U.S. Bank és a PNC Bank weboldala is az elmúlt napokban – számolt be a CNN.

A támadók először a Bank of America honlapját vették célba, majd következtek a többiek. Csütörtökön például a PNC honlapja volt elérhetetlen. Informatikai biztonsági szakértők szerint a támadás olyan mértékű, amilyet eddig még nem láttak.

A bankok elleni informatikai támadások rendszeresek, ezeket azonban jellemzően elhárítja a hitelintézetek fejlett védelmi rendszere. Ezúttal azonban felülkerekedtek rajtuk.

A bankok honlapjára küldött adatforgalom őszintén szólva precedens nélküli – nyilatkozta a mostani támadásról Dmitri Aperovitch, a CrowdStrike biztonsági cég társalapítója. Elmondása szerint 10-20-szoros túlterheltségről lehet beszélni, és kétszer akkora a támadás, mint az eddigi rekord.

A támadások ezen fajtája ugyanakkor kevésbé szofisztikált eszköz a bűnözők kezében. Adatlopás nem történt, és a pénzforgalmi rendszerekben sem esett kár. A bankok készpénzfelvevő automatái (ATM) is zavartalanul működnek. A támadások egyetlen célja a honlapok működésének megzavarása.

Rovatok