Index Vakbarát Hírportál

Most épp novemberig van pénz Athénban

2012. október 5., péntek 11:33 | aznap frissítve

A görög állam csak november végéig tudja fedezni a kiadásokat a nemzetközi hitelezők támogatása nélkül – mondta a görög miniszterelnök a Handelsblattnak. Antonisz Szamarasz a német üzleti lap pénteki számában megjelent interjúban elmondta: "a kassza kiürül" november végére, ha nem érkezik meg az újabb hitelrészlet.

A 31 milliárd eurós támogatás átutalása attól függ, hogy milyen megállapításra jutnak a hitelezői trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – szakértői a reformok végrehajtását vizsgáló helyszíni ellenőrzés során. Az egyelőre bizonytalan, hogy mikorra készül el a jelentés.

Egyes értesülések szerint elképzelhető, hogy a dokumentumot csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után hozzák nyilvánosságra, hogy az esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják a választást.

Szamarasz az interjúban hangsúlyozta: a kormány nem kér újabb hitelt, de több időt szeretne a jelenleg érvényes hitelmegállapodásban rögzített reformok végrehajtásához. Hozzátette: "a távozás az euróövezetből szóba sem kerülhet, mert az katasztrófát idézne elő" Görögországban.

Rovatok