Index Vakbarát Hírportál

A multikra hajt Sanghaj

2012. október 15., hétfő 15:45

Új kedvezményekkel, pénzügyi támogatással és vámmentességgel igyekszik bevonzani a multinacionális cégeket és kutatás-fejlesztési központokat Sanghaj városa.

A hétvégén bejelentett terv értelmében azokat az újonnan a városba érkező nemzetközi vállalatokat, melyek regionális központjukat Sanghajban hozzák létre, három évre lebontva összesen 8 millió jüan (277 millió forint) támogatást kaphatnának. Az egymilliárd jüant (34,6 milliárd forint) meghaladó forgalmat generáló, székhelyükként a kelet-kínai metropoliszt választó befektetési vállalatokat ezen felül egyszeri, 5 millió jüannal (173 millió forint) "jutalmaznák".

A külföldi vállalatok hosszú távon való megtelepedését vízumkönnyítéssel is segítené a városvezetés. A 3 millió dollárnál nagyobb alaptőkével rendelkező cégek legfőbb vezetői és menedzserei számára ötéves tartózkodást lehetővé tevő engedélyt ígérnek, melyre korábban csak különleges esetekben volt lehetőség.

A cégeket kereskedelmi kedvezményekkel, így például a jüanban való nemzetközi tranzakciók könnyítésével, a hivatali eljárás egyszerűsítésével is ösztönöznék.

A multinacionális cégek mellett a kutatás-fejlesztési központok bevonzása is kiemelt cél, utóbbi betelepülők számára lehetővé tennék, hogy saját használatra szánt felszereléseiket vámmentesen importálják.

Szeptember végén Sanghaj városa csaknem 400 nemzetközi cégnek és mintegy 350 külföldi tulajdonú kutatás-fejlesztési központnak szolgált otthonul. A városvezetés év elején bejelentett tervei szerint a multinacionális vállalatok számát az évtized közepére 500 fölé, a kutatás-fejlesztési központok számát 400 fölé emelnék.

A PricewaterhouseCoopers egy friss jelentése szerint a világ nagyvárosai közt Sanghaj vonzza a legtöbb működőtőkét. Ennek értéke az idei év első nyolc hónapjában megközelítette a 16 milliárd dollárt, amelyből 10,6 milliárd dollár már megvalósult beruházás.

Rovatok