Index Vakbarát Hírportál

Közelebb került az NDK az NSZK-hoz

2012. október 26., péntek 13:51

Csökkentek a jövedelmi különbségek a volt Német Demokratikus Köztársaság és Németország nyugati tartományai között. Ráadásul a friss felmérések szerint minden második keletnémet elégedett vagy nagyon elégedett a helyzetével.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet adatai szerint az egy főre jutó évenkénti elkölthető jövedelem a keleti tartományokban 1100 euróval emelkedett 2005 és 2010 között, ami 7 százalékos növekedést jelent. A nyugati tartományokban ugyanebben az időszaban 600 eurós, 3 százalékos növekedést regisztráltak. Ugyanakkor az egykori NDK területén a jövedelmek középértéke még mindig csak a 80 százaléka a nyugatinak.

A német társadalom egészében 2009 és 2010 között trendforduló ment végbe, vagyis a jövedelmi különbségek évek óta tartó növekedése után némileg zárult az olló. A DIW felmérése szerint az anyagi helyzet alapján kirajzolódó rétegeket tekintve az alsó 40 százalék jövedelme egy év alatt 2 százalékkal nőtt, a társadalmi közép és felső réteg jövedelme viszont stagnált.

A különbség a kedvező munkaerő-piaci helyzet hatására javult; a 82 milliós országban a társadalom alsó 40 százalékában egy év alatt 700 ezerrel nőtt a munkaviszonyban állók száma, és a bérszínvonal emelkedéséből is elsősorban az alacsonyabb keresetűek profitáltak a berlini intézet szerint.

Ugyanakkor a szegény sorba jutás kockázata nem csökkent jelentősen, a jövedelmi középérték 60 százalékánál - havi 950 euró körül összegnél - kevesebb elkölthető jövedelemmel rendelkezők aránya a 2009-es 15 százalékról 14 százalékra csökkent. Ráadásul a szegénység fenyegetése csak az ország nyugati részében csökkent, a keleti tartományokban pedig továbbra is minden ötödik ember a 60 százalékos határérték alatti jövedelemből él - emelték ki a kutatók a német sajtóban pénteken ismertetett jelentésben.

Egy másik felmérés szerint a keletnémetek 50 százaléka elégedett vagy nagyon elégedett helyzetével. Elsősorban a lakhatási körülményeket és a családi, párkapcsolati helyzetet ítélik jónak, és a rendelkezésre álló szabadidő mennyiségével is elégedettek. Több mint 50 százalék viszont arra számít, hogy a közeljövőben nem javul a személyes anyagi helyzet és a társadalmi biztonság. A keleti tartományok lakossága különösen az öregkori elszegényedéstől tart, az idősebb korosztály többsége pedig úgy véli, hogy nem részesül az utóbbi évek gazdasági fellendülésének eredményeiből - állapította meg a Volkssolidarität (népi szolidaritás) nevű civil szervezet felmérése.

Rovatok