Index Vakbarát Hírportál

Csak a boltban drágultak az élelmiszerek

2012. november 8., csütörtök 15:41 | aznap frissítve

Árnyalatnyit csökkentek októberben a globális élelmiszerárak, mert kissé olcsóbbá váltak a szemes termények és a növényi olajok - tette közzé legfrissebb elemzésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO).

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index októberben 213 pont volt, 2 ponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

Októberben a szemes termények és a növényi olajok árának csökkenése bőven ellensúlyozni tudta a cukor és a tejtermékek drágulását, miközben a húsfélék ára nem változott.

A szervezet egyszersmind lefelé módosította a globális szemestermény-termelésre vonatkozó előrejelzését: a 2012/13-as idényben várhatóan 2,284 milliárd tonna várható, 2,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Szeptemberi drágulás

Szeptemberben a fogyasztói árak 6,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,6 százalékkal nőtt. Emelkedett a liszt, a sertéshús, a baromfihús, a tojás, a sajt, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka és az étolaj ára. Csökkent viszont a csokoládé, a kakaó és az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs ára.

Rovatok