Index Vakbarát Hírportál

Fűszer, fürdő, felüdülés: Isztambul

2010. október 22., péntek 11:21 | aznap frissítve

A török nagyváros igazi metropolisz, ahol randevút ad egymásnak a közel-keleti és az európai kultúra. Idén télen a hideg helyett válassza a forró török vendégszeretetet!

Fűszer, fürdő, felüdülés - töltődjön fel Isztambulban!

Isztambul legismertebb nevezetességei - a több mint 1400 éves Hagia Szóphia, a hatalmas Kék Mecset, vagy a Topkapi szeráj - mellett számtalan szépséget rejt, amelyet legfeljebb egy tapasztalt helyi lakos segítségével fedeznénk fel magunktól. Szerencsére a város felépítéséből kifolyólag még ismeretlenül sem nehéz eligazodni Isztambul főbb régiói között. Legcélszerűbb az Galata nevű városnegyedből indulva a part mentén körbejárni a belvárost, errefelé ugyanis szinte egymást érik az ismert és kevésbé ismert nevezetességek. A Bebek nevű kerület felé sétálva láthatjuk a Ciragan palotát, a Rumeli-erődöt, vagy a Boszporusz-híd lábánál elhelyezkedő Ortaköy-mecsetet. Utóbbi környékén egyébként érdemes egy kicsit elidőzni, az egykori kis faluban - amely ma már Isztambul része - számos aprócska galériát, kávézót, éttermet és az éjszakai szórakozást lehetővé tévő klubot találhatunk. Egy ilyen séta akár 4-5 órásra is nyúlhat, ezért készüljünk kényelmes ruházattal és cipővel.

Hasonló túrát tehetünk az ázsiai oldalon is, itt azonban jóval kisebb nyüzsgésre számítsunk, mint "Európában", vagyis a Boszporusz-híd innenső oldalán. Érdemes jegyet váltani egy kompra és keresztülhajózni a híres tengerszoroson, a Bostanci, vagy a Kadiköy negyedbe, ahol a leggazdagabb isztambuliak laknak. Az elegáns sétálóutcákkal és gyönyörűen ápolt parkokkal ez a városrész alaposan elüt a zsúfolt belső kerületektől, így ha már elegünk lett a turistákból, itt biztosan nyugalmat fogunk találni. Ha azonban biztosra akarunk menni, válasszuk a város központjától keletre található Adalar nevű szigetcsoportot. A hét aprócska sziget az isztambuliak menedéke a forró nyári hónapok során, ahol sokuk nyaralója is található. A Herceg szigeteinek is nevezett területre autókat nem engednek be, így akkor járunk a legjobban, ha a kompról leszállva lovas kocsit, vagy biciklit bérelünk és úgy járjuk be a zöld parkokkal, elegáns éttermekkel és szállodákkal tarkított szigeteket.

Ha szeretne elmerülni a török metropolisz izgalmas, színes forgatagában, ne habozzon! A Wizz Air december 17-től már 8680 forinttól elrepíti Isztambul szívébe, összesen heti négy alkalommal (hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap). Lepje meg magát és családját egzotikus karácsonyi, vagy újévi pihenővel. Várja Isztambul, ahol Kelet és Nyugat találkozik egymással.

A kulturális élményekre vágyok számára a "kötelezők" mellett kihagyhatatlan a 2004-ben megnyitott Istanbul Modern, amely az első jelentősebb kortárs művészeti intézmény Isztambulban. A Marmara-tenger partján található, egykori raktárépületből átalakított múzeum mintegy 8000 négyzetméteres területen várja az absztrakt festészet, szobrászat, vagy éppen fotóművészet rajongóit. Az itt látható alkotások elismert helyi művészek munkái, illetve magángyűjtemények darabjai. Most kifejezetten érdemes lehet ellátogatni ide, ugyanis 2010-ben Pécs mellett Isztambul kapta Európa Kulturális Fővárosának címét, így az ehhez kapcsolódó programok gazdag kínálatából is választhatunk. Érdemes tudni, hogy az Istanbul Modern minden csütörtökön 10 és 14 óra között ingyenesen látogatható.

A múzeumlátogatás után érdemes ellátogatni a fűszerpiacra, Isztambul egyik legrégebbi piacterére, ahol megszámlálhatatlan egzotikus fűszert, zöldséget, gyümölcsöt, iráni kaviárt, friss sajtot illetve különböző gyógynövényekből készült készítményeket találhatunk. Az egészséges életmód rajongói biztos megtalálják itt a számításukat, egymást érik ugyanis az apró természetgyógyászati üzletek, ahol különféle természetes alapú szépségápolási cikket, testápolót, krémet, illetve gyógyteákat kínálnak a vásárlóknak. Ha a színes-szagos kavalkádban megéheztünk, a piac épületének második emeletén érdemes felkeresni a Pandeli nevű éttermet, vagy a megannyi utcai árus egyikénél megkóstolni a Balik Ekmek nevű ropogós halas szendvicset, ami a város egyik gasztronómiai jellegzetessége.

Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, ellátogathat Isztambul két legismertebb focicsapata, a Fenerbahce, vagy a Galatasaray egyik meccsére, illetve, az exkluzívabb kikapcsolódást keresők kipróbálhatják a város két 18 lyukas golfpályáját, a külföldiek által is kedvelt Klassis Golf Course-t, vagy a Kemer golfklubot, amelyek a városközponttól körülbelül 40 percre érhetőek el.

A török nagyvárosban járva természetesen nem hagyhatjuk ki az eredeti törökfürdő élményét. A hamamnak is nevezett intézményekben a tradicionális gőzfürdő mellett levendulaolajos hajmosással egybekötött fejmasszázst, felpezsdítő tengeri szivacsos bőrkezelést, vagy akár hat kezes masszázst is kipróbálhatjuk. A gőz után pedig hangulatos pihenőszobákban, egy csésze török almateát kortyolgatva frissülhetünk fel. Isztambul két legismertebb fürdője a Cemberlitas, illetve a Cagaloglu-fürdő, azonban az elegánsabb hotelek is kínálnak hasonló wellness-szolgáltatásokat.

Aki pedig igazi különlegességre vágyik, a téli hónapok közeledtével akár egy síutazásra is befizethet, az Isztambultól egy órányira található Kartepe, illetve a valamivel távolabb fekvő Kartalkaya síparadicsomokban. Az egy-három napos síutak Isztambulból indulnak, a helyi szervező cégek pedig általában az odajutást és a sportszerek bérlését is elintézik.

További információ

Rovatok