Index Vakbarát Hírportál

Játssz lutrira, nyerj titokban, de akkor adózz utána!

2010. december 7., kedd 14:35 | tizenhárom éve frissítve

… és ez így korrekt. A legális nyeremény után ugyanis a nyertesnek már nem kell külön fizetnie. Mert fogadhatunk mobilon, élőben, online vagy offline, és fogadhatunk külföldi vagy hazai portálon. Komoly summákat megforgató pókerezők, és hobbijátékosok, akik néhány ezerért, esetleg a játék kedvéért fogadnak. Adót egyik sem fizet. Utóbbi jogosan, és azért, mert megteszi helyette más, előbbi azért, mert kijátssza, amit ki lehet.

Mert talán sokan nem is tudják, de a tuti tippekért az állam is kinyújtja markát. Sokan tudatlanságból, sokan a jogi hézagok adta önös kiműveltségből be sem jelentik a nyereményüket. A több százezres, milliós összegeket pedig szétaprózva, több bankszámlára szórják szét, bízva abban, hogy így sem a bank, sem az adóhatóság figyelmét nem keltik fel. Ostobák is lennének látványosan meggazdagodni ebből. Persze érthető, senkinek nem hiányzik a nyakába egy alapos vagyonosodási vizsgálat.

Ráadásul az online, külföldről szervezett sportfogadás igazi aranybánya és mobil adóparadicsom. Aranybánya az üzemeltetőnek, amely a jogszabályi tiltás ellenére bár Magyarországon zavartalanul működik, adót itt nem fizet, ellenben nem kevés profitot termel. És aranybánya a játékosnak, aki abban a valós vagy álságos tudatban él, hogy nyereménye tisztán csak a saját markát üti. Pedig ha kiderül, hogy valaki tiltott, külföldi online szerencsejátékra fogadott és nyert, annak nem csak utólag kell adóznia, de a bírságtól és a késedelmi kamattól sem szabadulhat meg.

Mert tény, hogy:
-    a személyi jövedelemadóról szóló törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet megszerző személyt mentesíti az adófizetés alól, így az engedély nélkül szervezett játékokból származó nyereményt adó terheli

-    ha valakinek rendszeres jövedelme van a külföldi szervereken keresztül elérhető, külföldi fogadóirodák által szervezett szerencsejátékból, sportfogadásokból, azt az év végi adóbevallásban köteles feltüntetni.

-    minden ilyen forrásból származó nyeremény címén kapott bevétel teljes egésze jövedelemnek minősül-    a veszteségek nem írhatóak le az adóból.

-    a nyeremények utáni adót hazánkban egyedül most a játékszervezésre jogosult Szerencsejáték Zrt. fizeti és vonja le a nyereményből. A nyertes így már az adózott jövedelmet kapja kézhez.

Azonban az is tény, hogy az évek óta lehetetlen helyzetet a szellős joghézagok és a könnyen járható kiskapuk teremtették meg.


Maradjon játék!
A legnagyobb probléma mégiscsak az, hogy az illegálisan működő külföldi fogadóirodákkal szemben felmerülő jogi probléma - például egy ki nem fizetett nyeremény- esetén, a pórul járt játékosok érdekét senki sem védi. Ők kockáztatnak a legtöbbet. Ezért a Szerencsejáték Zrt. felelős és legális szervezőként saját eszközeivel igyekszik felhívni a figyelmet minden zavaros helyzetben rejlő veszélyre.
Célja, hogy versenyben maradjon az egyébként népszerű internetes fogadóirodákkal szemben, de átlátható, legális és biztonságos játékokat szervezzen. A legfontosabb üzenete pedig, hogy a játék örömforrás, igazi játék maradhasson, és ne a mindennapi életet meghatározó, romboló szenvedély.

2011-től hatályos jogszabály:

Nyereményből származó jövedelem

76. § (1) A nyeremény esetében - ha az nem tartozik a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá - a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvényben meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, valamint a fogadásból származó nyeremény (a továbbiakban: adóköteles nyeremény) címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni.
(2) Pénzbeli nyeremény esetén az adót a magánszemélyeknek kiosztandó teljes nyereményösszegből egy tételben kell a kifizetőnek levonnia, és befizetnie.
(3) Ha a nyeremény nem pénz, hanem más vagyoni érték, a kifizetőt terhelő adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,19-szerese.
(4) Nem számít jövedelemnek a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a pénznyerő automatából, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, bingójátékból, továbbá a kártyateremben szervezett kártyajátékból származó nyeremény.
(5) A (3) bekezdés rendelkezését kell alkalmazni a nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett vetélkedő, verseny nem pénzben kapott díjára, ha az egyébként nem minősül az (1) bekezdésben említett nyereménynek.

További információ: www.szerencsejatek.hu

Rovatok