Index Vakbarát Hírportál

Életre kell kelteni a képkockát

2012. április 17., kedd 13:53 | tizenkét éve frissítve

Filmrajongókat bíztat kedvenc jeleneteik újraforgatására Kálloy Molnár Péter, a T-Home filmes pályázatának zsűritagja. A színművész meghatározó filmes élményeit éli újra a pályázók alkotásaira várva.

Csakúgy, mint a Játszd újra! pályázat résztvevőinek, Kálloy Molnár Péternek is megannyi meghatározó jelenete van. „Mindenképpen ilyen Roberto Benigni Az élet szép című filmjének tolmácsjelenete, amikor az édesapa koncentrációs tábor szabályzatát a német tiszt után egy különös játék szabályaiként fordítja le a kisfiának. Mélyen megrázó, tragikomikus jelenet, csodálatos. De ahányszor látom, annyiszor meghatódom Fábry Zoltán Pál utcai fiúkjában a vörösingesek megbánásán is, akik azt mondják: nekik nem jár csokoládé” – idézi fel a színművész, aki izgatottan várja a www.jatszdujra.hu oldalra feltöltendő pályázati anyagokat. Mint mondja, kifejezetten inspirálja, ha olyan egyedi látásmóddal találkozik, amire ő maga addig még sosem gondolt. „Ennyiben szerintem tehetségkutató-verseny ez a pályázat is: Artúrral (Kálid Artúr, a zsűri másik tagja – a szerk.) mindketten számítunk rá, hogy találkozunk valóban érdekes, sajátos megközelítéssel újraforgatott jelenetekkel.  Emellett persze szakmai ártalom, hogy imádom a filmeket”.

Az ifjú pályázókat egyébként arra bíztatja a színművész, hogy összpontosítsanak a részletekre. „Bár könnyűnek tűnik a feladat, mégsem az. Nem elég elmondani az ismert párbeszédeket, egy filmnek számtalan más összetevője is van, amitől élni kezd egy-egy képkocka. Az alkalmi rendezőknek a kompozícióra, a fényekre és a mozgásra is ügyelniük kell” – mondja Kálloy Molnár.

Ugyan egy film, egy jelenet mindenkinek másért válik feledhetetlenné, a színművész szerint akkor az igazi, ha utána van kivel megbeszélni. „Egy jó mozi mindenképpen közösségi élmény, jó együtt nézni, jó megbeszélni. Nekem a filmnézés kifejezetten családi programként is él az emlékeimben: amikor én voltam gyerek, a mozizást legtöbbször a tévé jelentette. Ilyenkor az egész családunk összegyűlt a készülék előtt, hogy megnézze a heti filmet, vagy mondjuk az Onedin család soron következő részét. Jó lenne, ha valahogy én is így tudnám ezt a saját gyerekeimnek továbbadni. Amíg kicsik, közös rajzfilmnézéssel alapozom meg a későbbi közös mozizásainkat: pár gombnyomással kölcsönzünk egy mesét a T-Home Videótéka szolgáltatásából, és indulhat is a moziprogram. Aztán ahogy nőnek, jöhetnek sorban a nagy klasszikusok is.”

Rovatok