Index Vakbarát Hírportál

Szocpol az FHB Banknál

2012. május 31., csütörtök 16:17 | tizenegy éve frissítve

Az FHB Bank az egyike annak a két pénzintézetnek, ahol igényelhető a lakásépítésre és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható vissza nem térítendő állami támogatás, közismertebb nevén a szocpol. A hiteligénylők a támogatás mellett az összes szükséges és kapcsolódódó banki, ingatlanos és biztosítási szolgáltatást együtt, egy helyen intézhetik.

Megújult támogatási rendszer

A 2012. elején életbe lépett szociálpolitikai támogatási rendszer a korábbihoz képest jelentősen átalakult. A vissza nem térítendő állami támogatás 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel és „B” vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető. A lakásépítési, megelőlegezett lakásépítési, vagy utólagos lakásépítési támogatás összege függ a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számától, a lakás hasznos alapterületétől, és energetikai besorolásától.

Hitelkonstrukció extrákkal

Az állami támogatás igénybevételét fontolgató ügyfelek számára természetesen fontos az otthonteremtéshez szükséges lakáshitel hosszabb távú kiszámíthatósága. A hosszú kamatperiódusú hitelek között érdemes kiemelni az FHB Ötös FIX (THM: 12,18%-14,08%) kölcsönét, amely 5 éves kamatperiódusú, így a kamat mértéke kamatperióduson belül állandó, azaz nem követi le éven belüli több változással az éppen érvényes piaci kamatokat, éppen ezért a családi költségvetésben hosszabb távon is jól tervezhető.

Az FHB Ötös FIX kölcsön igénylésekor a bank személyre szabott ajánlatot ad és további kedvezményeket nyújt ügyfeleinek. Az ilyenkor kötelező értékbecslés díját a folyósítást követően visszafizeti, valamint a jelzáloghitel-igényléskor felhasználható, 50.000 forint értékű kupont ajánl, melynek értékét a kölcsön folyósításával egyidejűleg kedvezményként biztosít az igénylő kölcsöntörlesztésére megjelölt, FHB Bank Zrt.-nél vezetett bankszámláján. A kupon teljes összege szabadon felhasználható. A tulajdoni lap lekérdezésének díja és a folyósítási jutalék meghiteleztethető, és így nem terheli az ügyfelet induló banki költség. A bank nem számít fel hitelbírálati díjat, valamint kezelési költséget, illetve maximalizált a folyósítási jutalék is, aminek köszönhetően 10 millió Ft feletti hitel felvételekor nem emelkedik e költség.

Támogatott energiatakarékosság

Az igénybe vehető szocpol mértéke függ a megvásárolt vagy újonnan épített ingatlan energetikai besorolásától is. Tovább lehet növelni az állami támogatás összegét, ha valaki "A" energiakategóriájú lakást épít vagy vásárol. Ebben az esetben 10, "A+" energiaosztálynál 20, míg passzív ház építésekor 30 százalékkal növekszik a támogatás összege. Az FHB Ingatlan Zrt. ingatlanszakértő szolgáltatásai között az elsők között biztosítja az energiatanúsítvány internetes megrendelésének lehetőségét. A megrendelőlap kitöltése után a vele szerződéses kapcsolatban álló minősített tanúsítói hálózattal, az ország bármely pontján – a szükséges dokumentumok rendelkezésre állása esetén – 5 nap alatt kiállítja a szükséges energetikai tanúsítványt.
Az ingatlan adásvételkor szintén fontos értékbecsléssel együtt megrendelt tanúsítvány esetén ráadásul kedvezményt biztosít a szolgáltatások árából.

Segítség az új otthon kiválasztásához

Az otthonteremtés a megfelelő lakás kiválasztásával kezdődik. Ebben segít az FHB egyedülálló, ingyenesen elérhető, interaktív online alkalmazása, az Otthontérkép. A folyamatosan frissülő áttekintés a szokásos ingatlanpiaci árak (eladási ár-kínálati ár) mellett olyan fontos információkkal is segíti a tájékozódást, mint a városrész jellegének meghatározása, a zöldterület aránya, a bűnözés mértéke, a jövedelem megoszlása, a teljes lakásállomány, az eladásra kínált lakások száma, az előző évben értékesített lakások száma. Külön érdekesség, hogy az egyes városrészeken belül a lakástípusokra jellemző árkorrekciós tényezők is elérhetőek a jellemző árak mellett. A választásban természetesen készséggel segítenek az FHB Ingatlanközvetítő szakemberei is.

A tájékoztatás nem teljes körű, a további részletekért és feltételekért, termékekkel kapcsolatos információkért keresse az FHB Bank weboldalát, vagy a nap 24 órájában hívható 06 40 343 334-es ügyfélszolgálati telefonszámot.

Rovatok