Index Vakbarát Hírportál

HEGEDŰVARÁZS

2012. június 8., péntek 13:57 | aznap frissítve

Mága Zoltán és a Budapesti Operettszínház - 100 koncert a magyar zenei kultúráért

Mága Zoltán hegedűművész 2009-ben összefogásra hívta a jó szándékú embereket, hogy segítsenek az önhibájukon kívül bajba jutott közösségeknek.  A templomok, székesegyházak, bazilikák, zsinagógák falai között megrendezett 100 állomásos jótékonysági koncertjén a legszélesebb körben hívta és gyűjtötte össze az embereket, így hidat épített országrészek, társadalmi csoportok, ember és emberek között.

A koncertsorozat tapasztalatai alapján Mága Zoltán a Budapesti Operettszínházzal összefogva új missziót kíván útjára indítani. Most a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért, ápolásáért hirdet 100 állomásos koncertsorozatot, de ezúttal nem templomokban, hanem koncerttermekben, színházakban, sportcsarnokokban, művelődési házakban és szabadtéri rendezvényeken.

Célja, hogy legalább negyedmillió embert varázsoljon el a koncertek alkalmával, és minden korosztály megtalálja és megtapasztalja a klasszikus-, a könnyű-, és a népzene szépségét, a magyar zenei kultúra egyetemességét. A leghíresebb magyar zeneszerzők, így Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Hubay Jenő, művei mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, valamint Szakcsi Lakatos Béla, Szörényi Levente, és Kocsák Tibor művei is felcsendülnek majd.

A gálaműsorokban az 50 fős Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretével a Budapesti Operettszínház legkiválóbb művészei; Janza Kata, Dolhai Attila, Szulák Andrea, Fischl Mónika Vadász Dániel, Kerényi Miklós Máté és Dancs Annamária, Kocsis Dénes, Brasch Bence mellett a Magyar Állami Operaház kiválóságai, Frankó Tünde és  Kiss B. Attila is állandó szereplők lesznek, miközben a műsorban közreműködik a társulat balettkara. A rendezvény sikeréről a Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor (KERO) rendező gondoskodik. A produkció színvonalát, hangulatát és pompáját külön megtervezett díszletek, kosztümök, a fény- és hangtechnika biztosítja, amely összhangban van a műsor zenei ízlésével. Így a három órás koncert alatt fiatalok és idősek egyaránt örömüket lelik majd a különböző műfajokat képviselő magyar szerzők és előadók műveiben.

A Hegedűvarázs címmel útjára induló, a Budapesti Operettszínházzal közös, két éven át 100 helyszínen zajló koncertsorozat méltó módon mutatja be a magyar kultúra egyetemességét, és hirdeti országunk sokszínűségét, szépségét.

Egy újabb összefogás, amely erősítheti az emberek közti szeretetet, bizalmat, amelyre nagy szükség van globalizálódó világunkban, ahol az igazi emberi érték egyre hátrább szorul. Ez a kezdeményezés nem csak a szűkebb és tágabb közösségek kulturális életét, hanem gazdasági erejét is fellendíthetik.

Ezeken a rendezvényeken kapcsolatok születhetnek, ismeretségek kötődhetnek, ám természetesen csak közös összefogással, ahogy a 2009-ben útjára indított, és sikerrel zárult 100 templomi koncertsorozat.

A most elinduló misszió első állomása június 16-án lesz a budapesti Syma csarnokban, ahová mintegy 6000 nézőt várnak. Legyen Ön is részese ennek a történelmi pillanatnak, és támogatója az újabb, határokon átívelő összefogásnak!

Rovatok