Index Vakbarát Hírportál

Hello holnap!

2012. július 9., hétfő 10:38 | aznap frissítve

Segítség a segítőknek: hello holnap! adományvonal a vakvezető kutyák képzéséért

A sötétség lágy, simogató, kellemesen titokzatos – de akkor nem, ha hiányzik az ellentéte, a fény. A látássérült embereknek a sötétség sajnos természetes. Ám az ezzel járó számtalan hátránynak nem kell annak lennie, ha a segítségükre sietünk – olyan formában, ami valóban hasznukra lehet. A hello holnap! 1788-as adományvonalán júliusban és augusztusban a vakvezető kutyák képzésére gyűlnek a telefonálók adományai.

Elkészíteni a reggelit, felöltözni, rendet rakni – már ezek a dolgok is embert próbáló koncentrációt igényelnek, ha nem látunk. Különösen nehéz az utcán közlekedni, kiváltképp olyan terepen, amit a nem látó ember nem ismer. Felbecsülhetetlen mértékű az a segítség, amit egy jól képzett vakvezető kutya nyújtani képes gazdája számára. Vele biztonságosabb a közlekedés, akár ismeretlen helyen is – és a tapasztalatok szerint különös módon mi, látók is könnyebben kapcsolatba lépünk egy olyan vak emberrel, akit a kutyája segít.

Ám vakvezető kutyákat kiképezni hosszú, fáradságos, áldozatos munka. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány már évek óta sikerrel teszi ezt – ám hogy ez a továbbiakban is így maradjon, szűkülő forrásaik kiegészítésére támogatásra van szükségük. Júliusban és augusztusban az ő javukra lehet hívni a Telekom kezdeményezése, a hello holnap! által működtetett 1788-as adományvonalat. A befolyó összegből az alapítvány kutyakölyköket képez ki, akiknek aztán segítséget nyújt abban is, hogy új gazdájukkal sikeresen összeszokjanak. Terveik szerint ebben az évben ismét sikerül 12 kutyát kiképezniük – amivel 12 nem látó embernek a mindennapjait teszik könnyebbé és talán kellemesebbé is.

A 1788-as hello holnap! adományvonal a Telekom vezetékes és mobilhálózatából is elérhető, akár SMS-ben is. A hívás és az SMS díja 100 Ft, ami – a Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével – áfamentes.  A 2012 júliusában és augusztusában beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány számlájára folyik be. A hello holnap! tevékenységének megismeréséért érdemes felkeresni a www.helloholnap.hu oldalt, ahol a fenntarthatóságról, pályázati lehetőségekről és a program eredményeiről olvashatnak az érdeklődők.

Rovatok