Index Vakbarát Hírportál

Találkozás a régi szerelmekkel

2012. november 28., szerda 11:41 | aznap frissítve

Viszonylag kevés az olyan előadó Magyarországon, aki képes megtölteni az ország legnagyobb koncerthelyszínét, a legtöbbjük pedig okosan az adventi időszakra időzíti Aréna-beli buliját.

Caramel szimfonikusan tolja

A szimfonikus koncertek egyre népszerűbbek – elég csak Sting vagy George Michael hasonló hangszerelésű estjének sikerére gondolnunk –, a karácsonyhoz közelítve pedig egyre jobban megnő a vonósok révén létrejött éteri hangulat iránti igény. Az ünnepi koncert a hazai előadók körében sem ritka műfaj, de korántsem mindenkinek áll jól: így szerencsére idén is csak azok vágnak bele, akik megengedhetik maguknak. December 7-én például a kétségtelenül népszerűsége csúcsán lévő Molnár Ferenc Caramel lép színpadra adventi ünnepi műsorával – az énekest mostanában a Voice című tehetségkutató egyik mestereként láthatjuk hetente a képernyőn –, és róla azért lehet sejteni, hogy semmit nem bíz a véletlenre. Kevés előadó merte volna például meglépni, hogy annak ellenére, hogy már jó pár éve megnyerte a Megasztár 2. szériáját, az első nagykoncertjét csak a győzelem után közel 7 évvel tartja meg. Caramel most már simán beveszi a BudapestArénát is, ahova ráadásul a Kodály Filharmonikusokkal és egy gyerekkórussal érkezik. Nagyjából előre borítékolható, hogy a koncerten elhangzanak majd az R&B-ben utazó énekes-dalszerző legnagyobb dobásai, köztük a Szállok a dallal és a Lélekdonor, de meglepetésvendégekre is lehet számítani. Profizmusban tehát nem lesz hiány, ahogy az a 2 nappal később, december 9-én megrendezendő Havasi Balázs-koncertről is elmondható.

Havasi gigantikus show-t ígér

A 10 platinalemezes zongoraművész-zeneszerző előadásának már a beharangozó trailere is megér egy misét, hiszen ebből megtudhatjuk, hogy az esemény koncepcióját Céline Dion és az Il Divo show-inak amerikai rendezője jegyzi. Persze a monumentális látvány önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy bevonzza a nézőket, így a világ leggyorsabb kezű zongoristája – merthogy ez a Guinness-rekord is az ő nevéhez fűződik – mindent bevet, hogy véletlenül se unatkozzunk. Ha a számokat és a méreteket nézzük, mindenképp grandiózus eseményre számíthatunk: a Havasi Symphonic Arena Show-n több mint 150 művész lép színpadra Indiától Örményországig, amely a Monumentalitás, az Örökség, a Lélek, a Tisztelet, a Képzelőerő és a Szenvedély témakörein keresztül jut el a hatalmas fináléig, ahol minden, a színpadon korábban feltűnt zenész egyszerre szerepel majd. Havasi állandó szimfonikus zenekara egyébként a Budafoki Dohnányi Zenekar, akik nemrég Sting Symponicity turnéján is közreműködtek.

Dívák: Szekeres Adrien és Cserháti Zsuzsa

Bár a decemberi Aréna-felhozatalban határozottan a férfiak vannak túlsúlyban, azért a női előadók zenéjére fogékonyabbak sem maradnak hoppon. December 26-án például Szekeres Adrien szintén nagyzenekari hangszerelésben adja elő azokat a fülbemászó dalokat, amelyeket a rádiók az utóbbi években már-már rongyosra játszottak, de olyan oldalait is megmutatja, amelyekkel csak ritkán találkozhatunk. A debreceni Kodály Filharmonikusok kíséretével megvalósuló est egyik fénypontjának kétségtelenül az operaénekesnő Miklósa Erika vendégszereplése ígérkezik, de a szintén vendégként színpadra lépő Fool Moon is előrejelzi, hogy az énekesnő nem csak a tőle megszokott módon bizonyít majd a színpadon.

És ha már a női énekeseknél tartunk, 27-én számos hazai előadó idézi meg egy olyan díva szellemét az Aréna színpadán, aki az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb és legkarakteresebb magyar női hangjaként vonult be a köztudatba. A 2003-ban elhunyt Cserháti Zsuzsa legismertebb dalait barátok, kollégák és tisztelők elevenítik fel: többek közt Horváth Charlie és Balázs Fecó adja elő a legnagyobb slágereket, de ott lesz például Kökény Attila is, aki sokáig az énekesnő kísérőzenekarában játszott. A Cserháti-rajongóként számon tartott Keresztes Ildikó és Falusi Mariann mellett a legutóbbi Megasztár-győztes Radics Gigi is színpadra lép, a háziasszonyszerepet pedig a tehetségkutató első győztese, a Cserháti-dalokban verhetetlen, az énekesnőéhez hasonló kaliberű hanggal rendelkező Tóth Vera vállalta magára.

Rockszekció és szintiőrület – Tankcsapda, Edda, Ákos

A december szerencsére nem csak széplelkű adventi koncertekből áll: aki egy kis év végi ereszdelahajamra vágyik, annak generációkon átívelő rock és szintipop zúdul a nyakába. Kezdetnek – december 15-én – Ákos fűt be az Arénának legújabb, 2084 című szintipopos/rockos hangszerelésű albumának bemutatóján, ahol az eddigi tapasztalatok alapján – már most szólunk – nagy eséllyel még a nem létező csilláron is lógni fognak. A nyolcvanas évek zenei világára és némileg a bonanzás korszakra hajazó lemezbemutató valószínűleg az egykori Bonanza-fanokat és az Ákos-rajongókat is vonzza majd. A múltidézés és a vadonatúj hangzás mentén operál a hónap két rockbandája is: a Tankcsapda 22-én érkezik a BudapestAréna színpadára, hogy a Rock a nevem turné keretében mutassa be nem csak legújabb lemezét, de a csapathoz még az év elején csatlakozott gitárost, a Zanzibárból átigazolt Sidlovics Gábort is. Végül, de nem utolsósorban 28-án az Edda Művek teszi fel az i-re a pontot 31., Inog a világ című lemezének bemutató koncertjével.

Charlie, Demjén, Mága

És a sornak még mindig nincs vége: az igazi nagyöregek közül Charlie 29-én ünnepli 65. születésnapját, amit egy jubileumi bulival koronáz meg. A koncert már csak amiatt is számít különleges alkalomnak, mert az énekes már régóta nem lépett az Aréna színpadára. Természetesen Tátrai Tibor is tiszteletét teszi barátja és zenésztársa születésnapján, így biztosak lehetünk benne, hogy a legismertebb közös számok is elhangzanak majd.

Demjén-koncert nélkül az utóbbi években nem múlt el december, és ez idén sem lesz másképp. Demjén Ferenc számtalan slágere közül jó párnak fültanúi lehetünk a mostanra már hagyománnyá vált koncerten, amelyen ezúttal Szörényi Levente is közreműködik. Az újév szokás szerint Mága Zoltán gigashow-jával indul január 1-jén, ahonnan a hazai és külföldi zeneszerzők klasszikus művei mellett a könnyedebb műfajok sem hiányoznak majd. Az V. Jubileumi Budapesti Újévi Koncerten a sztárvendégek mellett egy Guinness-rekord-kísérlet is fokozza az izgalmakat: a 12 ezres közönség egyszerre koccint majd egy kifejezetten erre az alkalomra palackozott nemes magyar vörösborral.

Rovatok