Index Vakbarát Hírportál

A közszolgálati multimédiás újságírás új nemzedéke születik Magyarországon

2013. január 9., szerda 11:30 | tizenegy éve frissítve

A szakmáknak – akárcsak a társadalmaknak vagy a nemzeteknek – van saját élettörténetük, vannak korszakaik és generációik. Korszakváltó jelenben élünk. A közszolgálati multimédiás újságírás megújítását a multimédiás képzés innovációja segíti.

A kommunikációs képzések zöme a szakma elméleti ismereteire és az eszközök használatára tanít. Megtanítja a mit, de nem képes eleget foglalkozni a hogyannal. Ennek egyik oka, hogy a műveltségi alapozásra és a felkészülésre nem jut elég idő. Másik oka az elmélet túlsúlya a gyakorlat rovására.

A képzési kínálatban elérhető oktatási formák közül azok az igazán hatékonyak, amelyekben közösen vesznek részt a gyakorlati szakma és a pedagógus szakma képviselői. A helyes útvonal ebből a szempontból a következő: a szakma képviselői keresik meg az oktatási intézményt a képzési igénnyel, közösen dolgozzák ki a képzést, majd közösen készítik fel a szakembereket. Az egyetemi oktatásban ez főként szakirányú továbbképzési formában lehetséges, amelyet a bolognai rendszer bevezetése kevésbé érintett. A diplomások számára nyitott szakirányú továbbképzéseket az oktatási intézmények szakmai partnerekkel közösen folytatják, így garantáltan tapasztalt aktív szakemberektől lehet elsajátítani a szakmát. Vagyis a képzésnek ott a helye, ahol a szakma van!

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2012. februárban indult először Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány szakmai együttműködésével. A négy féléves képzés gyakorlat-orientált törzsanyaga mellett a hallgatók a második évben gyakornoki program keretében hasznosítják a tanultakat. A gyakorlati programot a közmédia műhelyeiben töltik a hallgatók, a gyakorlati oktatás jelentős része is itt zajlik. A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány ösztöndíj programmal támogatja a szociálisan rászoruló hallgatók tanulmányait.

A képzési konstrukció módszertanilag egyedülálló: a gyakorlati képzésben részt vevő multimédiás szerkesztőket platform-független tartalom-előállításra készíti fel. A közmédia racionalizálási folyamatainak során pontosan az új generációs tájékozódási és tájékoztatási formák bevezetését célozza meg. Olyan szakemberekre van szüksége, akik képesek több platformot kiszolgálni tartalommal. Ez gazdaságosabb működést, a párhuzamosságok kiküszöbölését eredményezi.

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés programjában a legkoncentráltabb és leghatékonyabb multimédiás képzés érhető el a diplomások számára. Alapelve, hogy a tartalom-előállítás a közszolgálatban elsősorban nem technikai kérdés, hanem felkészültség dolga. Több platform kiszolgálásához művelt, tájékozott, felkészült szakemberekre van szükség, ezért a jelentkezés előfeltétele egy legalább BA szintű előképzettség. Az idei keresztféléves képzésre január 21-ig lehet jelentkezni. A képzés sajátossága, hogy félévente egy alkalommal, többnapos kihelyezett programmal színesíti a hagyományos oktatási tematikát, ahol a fő hangsúly a csoportkohézió kialakításán, illetve az alkotói közösségek létrehozásán, elmélyítésén van.

Rovatok