Index Vakbarát Hírportál

Videókat is vár Müpa

2013. március 22., péntek 16:24 | tizenegy éve frissítve

Művészetre fel!

Ki vagyok én? Erre a kérdésre vár vizuális válaszokat a Művészetek Palotája. A megkötés nélkül bármiféle képkészítő eszközzel előállított klipeket és fotósorozatokat április 22-én éjfélig lehet feltölteni az intézmény oldalára.

Az, hogy ki mit „fogyaszt” része a személyiségének, meghatározza az identitását, kijelöli a státuszát, látszólag esetleges, de egyáltalán nem véletlen, hogy melyik filmre váltottam jegyet, vagy melyik zenekar bérletét vásároltam meg – mondja Réz András filmesztéta, a Müpa pályázatának egyik zsűrije. Mint mondja ezért nem is esztétikai alapon bírálják a beérkező pályaműveket, hanem az üzenetre koncentrálnak majd. A március 25-i – konzultációként is felfogható -- nyílt fórumon erre a szabadságra bátorítják majd a jelentkezőket.

„Nem illusztrációkat várunk, azt szeretnénk, hogy az élményt ragadják meg a pályázók, ezért nem is egy-egy egyedi képet, hanem fotósorozatok, illetve legfeljebb 5 perces mozgóképekre írtuk ki a versenyt” – folytatja Réz. A „Ki vagyok én?” címmel kiírt fotó- és videopályázat -- a Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, Korniss Péter elnökölte -- zsűrije arra kíváncsi, hogy a pályázók miféle személyes viszonyt ápolnak a művészettel. Vagyis arra, hogyan és miképp születik meg bennük egy-egy mű. „Valahogy úgy tudom elképzelni, mint a facebook-os élménymegosztást, amikor egy-egy képpel, videóval mutatom meg a barátaimnak, hogy éppen milyen élményben volt részem” – folytatja az esztéta.

Az akár mobillal is elkészíthető „élményképeket” április 22-én éjfélig várja a pályázati kiírás szerint helyszíneit is felajánló Müpa. Az építészeti attrakcióként is magasan jegyzett, Zoboki Gábor által tervezett kulturális komplexum így ihletforrásként is szolgálhat, ám a jelentkezők fantáziája szabadon szárnyalhat, a megkötés csupán annyi, hogy a pályaművek megfeleljenek az alapkoncepciónak. Magyarán válaszoljanak a feltett kérdések valamelyikére. A Müpa bíráló testülete a „ki vagyok én a művészetekkel való viszonyomban?”; a „művészetekkel való találkozásaim hogyan befolyásolnak?”; illetve „melyek azok a művészetekkel kapcsolatos élményeim, amelyek alapján meghatározom magam?” felvetésekre adott vizuális válaszokat várják.

Rovatok