Index Vakbarát Hírportál

Zöld utakon – Ébredés a természetben

2013. április 30., kedd 13:41 | aznap frissítve

Magyarország területének közel 21%-át erdő borítja, ami európai mércével is kimagaslónak számít. Gondolta volna, hogy hazánkban 10 nemzeti park és 21 kisvasút várja a természetre éhes ökoturistákat?

A 93 ezer négyzetkilométernyi ország közel 10 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Tíz nemzeti parkunkban, 39 tájvédelmi körzetünkben, számos természetvédelmi területünkön van sűrű, természetszerű erdőkkel borított hegység, hullámzó dombság, vadregényes folyóvízi ártér és páratlan kincseket rejtő karsztvidék, melyek tanösvényekkel, látogatóközpontokkal és vezetett túrákkal várják a természet iránt érdeklődőket.

Nemzeti parkjaink közül hármat világörökségi helyszínként is nyilván tartanak: hazánk első nemzeti parkja a hortobágyi puszta, az Aggteleki Nemzeti Park a Szlovákia és Magyarország területén fekvő Baradla-barlangrendszer, míg a Fertő-Hanság Nemzeti Park a Fertő tavi kultúrtáj révén került fel az UNESCO természeti és kulturális örökségeinek listájára.

Védett területeink hazánk egyedülálló természeti szépségeinek valóságos tárházát rejtik: a Megyer-hegyi tengerszemet a Zemplénben, a bátorligeti őslápot a Nyírségben, a Bükk páratlan szépségű karsztfennsíkját, a főváros alatti barlangvilágot, a festői Cuha-völgyet a Bakonyban, a vadban gazdag gemenci erdőséget, vagy a Kiskunság szikes pusztáit és sivatagot idéző homokbuckáit.

Szépszámú nemzeti parkunk mellett hazánk hét elismert natúrparkkal, valamint két geoparkkal is büszkélkedhet. A natúrparkok olyan nagy kiterjedésű, természeti, tájképi, kultúrtörténeti értékekben gazdag területek, amelyek a fenntartható turizmus mellett az ismeretterjesztés, a kikapcsolódás és a természetkímélő gazdálkodás céljait is szolgálják. A natúrparkok első hazai képviselője az Írottkő Natúrpark volt, de ma már hat további terület nyerte el a natúrparki címet.

Földtani örökségünk megőrzésének és bemutatásának helyszínei a geoparkok. A Balaton-felvidék és a Bakony területén található Bakony-Balaton Geopark a megszelídült vulkánok földjének kincseit rejti, de a Szlovákiába átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark területén is az egykori vulkanikus tevékenység nyomait fedezhetjük fel például a „kis magyar Kappadókiában”, Kazár vidékén, de itt található a megkövült ősvilág maradványait rejtő Ipolytarnóc is.

Az elmúlt években hazánkban is sorra nyílnak az élményteli ismeretszerzést előtérbe helyező ökoturisztikai látogatóközpontok, melyek az adott vidék természeti és kulturális örökségének bemutatását tűzik ki célul. Közülük választják ki évente Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet elnyerő egy-egy létesítményt. Ilyen címet nyert már többek között a tihanyi Levendula Ház, a bakonybéli Pannon Csillagda vagy a Szendehely környéki Katalinpusztai Kirándulóközpont is.

A tanösvények tematikus útvonalakként, táblák és kiadványok segítségével vezetik végig a látogatót egy-egy terület természeti és kulturális látnivalói mentén. Tanösvényeket országszerte találhatunk az adott területre jellemző élőlényre, növényre, földtani vagy földrajzi jellegzetességre, vagy akár kultúrtörténeti emlékre építve – a Tisza-tónál például a tiszavirág, azaz a kérészek, a Bükkalján a kaptárkövek, a Hortobágyon a csárdák, az Őrségben pedig a szerek nyomába eredhetünk a kijelölt tanösvények mentén.

Nemzeti parkjainkban és erdeinkben egész évben érdekes programok, szakvezetéses túrák és tematikus séták várják az amatőr természetbúvárokat, vezetett túrák keretében indulhatunk éjszakai csillaglesre, földalatti barlangtúrára, téli nyomkövetésre, de szakavatott vezetéssel megleshetjük a tavaszi túzokdürgést, az őszi szarvasbőgést vagy a daruvonulást is.

Ha pedig igazán különleges, de mégis természetközeli módját keressük az erdő megismerésének, szálljunk fel hazánk 21, ma is működő kisvasútjának egyikére! Sorra járva a hazai kisvasutakat, megismerkedhetünk az ország legkeskenyebb nyomtávú, legrövidebb pályahosszú, legszebb vonalvezetésű, vagy akár az egyetlen csúcsfordítós vasútvonallal rendelkező kisvasútjával is.

Kerekedjen fel és fedezze fel hazánk természeti szépségeit a napsütéses tavaszi időben!

Rovatok