Index Vakbarát Hírportál

Így jut gyorsan álláshoz egy fiatal

2013. július 25., csütörtök 14:27

A piaci változásokhoz alkalmazkodó tudás a kulcs. Ehhez elsősorban jó kommunikációs képességet, nyelvtudást, magabiztosságot, kreatív gondolkodást vár a munkaerőpiac. Hogyan fejleszthetőek ezek?

A munkaerőpiaci követelmények gyorsan változnak: a 2010-es évek topszakmái fél évtizeddel ezelőtt még nem léteztek. Az üzleti vezetők az úgynevezett soft skilleket – azaz készségeket, képességeket – többek között a jó kommunikációs képességet, csapatmunkára való alkalmasságot, magabiztosságot, kreativitást keresik a munkavállalóknál. A 2012. év végi Closing the Gap Between Business and Education (Üzlet és az oktatás közötti szakadék áthidalása) című európai kutatás szerint a jelentkezők közül kevesen rendelkeznek ilyen kompetenciákkal, és a válaszadó vezetők 63%-a úgy véli, ennek az oka az, hogy a jelenlegi állami oktatási rendszer nem készíti fel megfelelően a fiatalokat.

A munkaadók szerint a felsőoktatási intézményeknek ezekre az elvárásokra kellene felkészíteni a hallgatókat. Ahogyan a 2020-ig megvalósítandó, Európai Uniós oktatási és képzési stratégia egyik fő célkitűzése is a kreativitás fejlesztése, beleértve a vállalkozói készségek fejlesztését is az oktatás minden szintjén. Magyarországon kevés felsőoktatási intézmény tartja ezt szem előtt, de van ahol már felismerték, hogy a hallgatók kompetenciáinak fejlesztése lehet a megfelelő út.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola szoros kapcsolatot ápol a munkaerőpiac szereplőivel, folyamatos a tudás- és tapasztalattranszfer. Ebből adódóan a munkáltatók igényeinek megfelelően építi fel képzéseit. „Főiskolánkon a képzés középpontjában mindig a kreatív gondolkodás fejlesztése és a jól konvertálható tudás állt. Ennek elemeként mind a négy fő képzési területünkön (turizmus, kommunikáció, üzlet és művészet) egy egyedülálló tréningrendszert is bevezettünk, amelynek segítségével kommunikációs készségeiket és kreativitásukat fejleszthetik hallgatóink.” – mondta el Dr. habil. Vass László főiskolai tanár, a BKF rektora.

Ennek a törekvésnek az eredménye számokban is megmutatkozik: a BKF végzett hallgatóinak 87%-a három hónapon belül elhelyezkedik, sőt 43%-uknak főiskolai éveik alatt gyakorlati helyén állást ajánlanak.

Rovatok