Index Vakbarát Hírportál

Az újjáépítés kalandja – elkészült a Liszt Ferenc Zeneakadémia épülete

2013. november 15., péntek 11:23 | aznap frissítve

A budapesti Zeneakadémia építészettörténetileg igazi ritkaság: kevés ilyen gazdagon díszített és a zenének szentelt épület maradt fenn a múlt századforduló idejéből. Az 1875-ben megalapított Országos Magyar Királyi Zeneakadémia oktatási tevékenysége Liszt Ferenc lakásán indult, a pesti Belváros századfordulós rendezésével eltüntetett Hal téren. Az iskola reprezentatív, vadonatúj épületét csak 1879-ben vehette birtokba: ma ezt Régi Zeneakadémia néven ismerjük az Andrássy úton. A Láng Adolf tervezte neoreneszánsz palota azonban csakhamar szűkösnek bizonyult.

A Zeneakadémia vasbeton váza azért számít még ma is mérnöki bravúrnak, mert annak idején sem betonkeverő gépek, sem pedig nagyteljesítményű betonpumpák nem álltak rendelkezésre – a statikai szilárdságot precízen számító, majd' minden eshetőséget modellező, nagy teljesítményű számítógépekről nem is beszélve mondta Lakatos Gergely főmérnök a Liszt Ferenc téri palota rekonstrukciós munkálatairól.

A rekonstrukció kivitelezésének a hosszas előkészítés után 2011-ben nekiveselkedő szakemberek csupán a több tonnás Liszt-szobrot tartó főhomlokzat belső oldalán végigfutó repedésekben, és az épületszárny tetőszerkezetén eszközölt korábbi javításokban találkoztak tartószerkezeti problémákkal. Ezért az épület javarészt rejtett tartószerkezete is megújult, a teljes alapozással együtt.

A szerkezetek megerősítéséhez, az új épületvillamossági és -gépészeti technológiák elbújtatásához néhány helyen el kellett bontani az épület meglévő részeit. Ezek főleg az épület vázát alkotó téglafalazatok és födémszakaszok voltak. Az új szerkezetek az eredeti műemléki burkolatok és belsőépítészeti megoldások megtartásával készültek el. A Király utcai és a Dohnányi utcai épületszárnyak – az 1970-es években elkészült tetőtér-beépítéssel érintett – vasbetonszerkezeteinek elbontása is elkerülhetetlen volt a teljes értékű hasznosításhoz. A közönségforgalmi terek bővítése érdekében a két udvart újraértelmezve hasznosították, a Király utcai többszintes belső udvar földszintjén napközben az oktatást, este a nagytermet kiszolgáló büféteret alakítottak ki – emelte ki a főmérnök. A közönség kényelmét a Dohnányi utcai oldal udvarához kapcsolódó új lift is könnyíti.

A Liszt Ferenc zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten projekt a KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. konstrukció keretében valósult meg, 90%-ban az Európai Unió és 10%-ban Magyarország kormánya által finanszírozott projektként.

Rovatok