Index Vakbarát Hírportál

Budapesten soha nem látott művészeti választék a Millenárison

2013. november 26., kedd 14:57 | aznap frissítve

Csütörtöktől vasárnapig Art Market Budapest, a régió vezető kortárs művészeti vására

A november 28 és december 1. között ezúttal harmadik alkalommal megrendezésre kerülő művészeti találkozó alapító-igazgatóját, Ledényi Attilát kérdeztük.

I: Halljuk először is a számokat! Mekkora idén a választék?

LA: A Millenáris B, C és D épületében 5-6.000 négyzetméteren 20 országból érkező kiállítók összesen közel 500 művész munkáit mutatják be. Nem számoltuk meg, ez hány műtárgyat jelent, de a választék látványosan sokrétű: a festmények, grafikák, videók, fotók összesen másfél ezer folyóméternyi frissen épített falra kerülnek, köztük pedig installációk, szobrok Európa minden tájáról és azon túlról is.

I: Apropo szobrok: a Millenáris Parkban már nyitás előtt is rengeteg szobrot látni.

LA: Igen, az Art Market Budapest két évvel ezelőtt a fotóművészet népszerűsítését tűzte ki célul, amelyhez számos programelemet kapcsoltunk. Az elkötelezettség meghozta hatását, ma már a vásáron és azon túl is jelentősen javult a fotó, mint művészeti ág megbecsülése, a vásár keretein belül idén 5 kifejezett fotógaléria, és a többi galéria standjain is több tucat fotóművész mutatkozik be. Azt gondoltuk, idén a szobrászaton a sor, sCULTURE néven létrehoztunk egy külön kiállítást, amely rendkívül látványos eleme is a vásárnak. Ennek a kültéri részét nyitottuk meg kicsit korábban, hogy az arra sétálók lássák, itt valami készülődik. A programot a következő években tovább bővítjük. Szeretnénk bemutatni, hogy a szobrászat több és izgalmasabb, mint pusztán emlékművek állítása. Ráadásul a szobrok a legkülönbözőbb méretekben meg is vásárolhatóak a fél kilóstól az öttonnásig.

I: Tehát a vásárlásösztönzés is cél?

LA: Természetesen, hiszen a legnemesebb értelemben vett vásárról van szó, ahova az alkotások annak reményében is érkeznek, hogy vevőre találjanak. Az ilyen jellegű eseménynél aligha van egyébként frappánsabb módja a képzőművészet megismerésének és a műtárgyak megvásárlásának: a választék rendkívül széles, mindenki találhat kedvére valót. Ráadásul széles nemzetközi összehasonlításban mérhető össze az alkotások színvonala illetve azok ára is. A galériásokkal és művészekkel való közvetlen kapcsolatok, a gyűjtőkkel, szakértőkkel való diskurzus lehetősége pedig megkönnyítheti a döntést.

I: No de mekkora pénztárcával vágjunk neki a kirándulásnak?

LA: Tévhit azt gondolni, hogy műtárgyak csak csillagászati áron vásárolhatóak. Természetesen vannak ilyenek is, de a gazdag választékban például a fiatalabb művészek munkái illetve grafikai vagy fotóművészeti alkotások száz-, sőt, esetenként tízezres nagyságrendben is hozzáférhetőek. A kezdő vásárlónak és a tapasztalt gyűjtőnek is érdemes alaposan körülnéznie.

I: De mégis, mennyibe kerülnek a legkomolyabb műtárgyak?

LA: Még én sem néztem át tüzetesen a felhozatalt, de mindenkinek szemet fog szúrni például a jelenleg ismert talán legdrágább törökországi kortárs műtárgy, Ahmet Günestekin többmillió eurós alkotása a Güler Sanat galéria standján, amely egyébként most hagyta el először Törökországot, és első útja ide vezetett Budapestre. A magyar mezőnyben Rozsda Endre (természetesen forintban értve) harmincmillió feletti alkotása a Várfok kiállításán igazán figyelemreméltó, de szobrot is lehet venni néhány tízmillióért. Vannak más csodák is, de nem akarok minden poént lelőni.

I: És mi van azzal, aki nem vásárol?

LA: Az Art Market Budapest kicsit olyan, mint a régi piacterek voltak, ahova nem csak vásárolni, hanem nézelődni, barátokkal találkozni, ismeretségeket kialakítani, szórakozni is megy az ember. Rendkívül kötetlen hangulatú, nyitott eseményről van szó, ahol senkinek semmiféle nyomás alatt nem kell éreznie magát. Itt persze a kofák helyett galériásokkal, a kertész helyett művésszel lehet összefutni. Ráadásul a szűken vett képzőművészet az ART+ elnevezésű kísérőprogramban performanszokkal és más látványos művészeti akciókkal is kiegészül, a napi zárás után pedig a helyszíni AFTER.Bar keretében koccintani is lehet a galériásokkal, művészekkel.

Persze aki haza is visz magával valami maradandót, az hosszú időre elraktározhatja a kellemes élményt.

Rovatok