Index Vakbarát Hírportál

Érték a kukákban

2014. április 2., szerda 10:27 | tíz éve frissítve

Meglepő adat, hogy hazánkban a begyűjtött hulladék közel 70 százaléka lerakókba kerül. Ezzel az Unióban a középmezőnyhöz tartozunk. A legjobbaktól persze jóval le vagyunk maradva: Svájcban például az arány mindössze 0,5 százalék!

Nemcsak arról van szó, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, környezettudatosság tekintetében tényleg évekkel vagyunk lemaradva nyugati szomszédainktól. Szerencsére már Magyarországon is egyre többen tartják fontosnak a környezetvédelmet, és figyelnek oda a szelektív hulladékgyűjtésre.

Környezettudatos főváros

A „Házhoz menő” kampány keretein belül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. már 2013-ban megkezdte a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezését, 2014 végére pedig minden budapesti háztartás megkapja majd az új tartályokat. Az uniós forrásoknak köszönhetően mindez semmibe sem kerül a fővárosiaknak, és az elszállításért sem kell pluszdíjat fizetni. A kertes övezetekben négyhetente, társasházas területeken hetente ürítik a szelektív kukákat. Fontos megjegyezni, hogy ez a nap nem feltétlenül egyezik a kommunális hulladék elszállításával!

A szelektíven gyűjtött hulladékok tökéletes másodnyersanyagokká válnak. Az újrahasznosított papírból például tojástartó készülhet, a PET-palackokból polárpulóver vagy párnatöltet, a fémdobozokból akár autóalkatrész is.

Mit, hova és miként?

A kék fedeles tartályba dobhatjuk a papírhulladékot, az újságokat, füzeteket, a csomagolópapírt, a kartondobozokat, és itt a helyük az italoskartonoknak is. A sárga fedeles edény a műanyagok és a fémhulladékok helye. Az ásványvizes-, üdítős-, tusfürdős-, mosószeres- és öblítősflakonokat, nejlonzacskókat, valamint a háztartási fémhulladékot, az italos- és konzervdobozokat, apró fémtárgyakat is ide kell dobni.

Az üveg is újrahasznosítható, gyűjtése továbbra is a szelektív szigeteken marad. Az üveget az EU nagy részében nem gyűjtik háznál, hiszen veszélyes, zajos.

Tisztán, tömörítve!

Ez a két szó akár a gyűjtés jelmondata is lehetne. A karton- és italosdobozokat, palackokat, poharakat mindig nyomjuk össze, hiszen így sokkal kevesebb helyet foglalnak! A tejes- és üdítősdobozokat, joghurtospoharakat pedig öblítsük is ki: ezzel megelőzhetjük a kellemetlen szagokat, és segíthetjük a válogatóban dolgozók munkáját is.

A „Házhoz menő” kampány egyik arca Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, aki maga is nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet. „A szelektív hulladékgyűjtés a mindennapjaim része, nem jelent pluszmunkát, sőt a kisfiam kifejezetten élvezi, amikor PET-palackokat kell laposra taposnia” – mondja Ági.

És a többi?

Az ételmaradéknak, konyhai hulladéknak és a kerti zöldhulladéknak sem kell a kommunális hulladék között végeznie. Ezeket bátran komposztáljuk! Ma már sokféle, akár az erkélyen is elhelyezhető apró komposztáló tartályt lehet kapni. A keletkezett humuszt remekül használhatjuk majd a tavaszi ültetésnél.

Az elektromos és elektronikai hulladékot, valamint a veszélyes hulladékokat (például akkumulátort, de akár a használt olajat is) vigyük a hulladékudvarokba. Ha valaki valamilyen hulladék szakszerű elhelyezésével kapcsolatban elbizonytalanodna, kattintson az FKF Zrt. weboldalára!

Rovatok