Index Vakbarát Hírportál

Új dimenziók a nyelvgyakorlásban

2014. május 6., kedd 12:17 | tíz éve frissítve

Olyan ingyenes és egyedülálló angol nyelvű feladatgyűjteményt dolgoztak ki a Tudomány Nyelviskola szakemberei, amely nemcsak számítógépen, hanem okostelefonon és tableten is elérhető. A „Multiplatform angol nyelvi tematikus feladatbank fejlesztése” nevű projekt európai uniós támogatásból valósul meg és hosszú távú célja, hogy a középiskolások nyelvtanulási szokásai – az általuk jól ismert digitális közegben - pozitív irányba haladjanak, mely nyelvtudásuk fejlődéséhez, és sikeres nyelvvizsgázókhoz vezet.

 A digitális tananyag fő célja, hogy segítséget nyújtson az angolul tanulóknak és angolul tanítóknak. Két nyelvi szinten - alapfokú (B1) és középfokú (B2) - tartalmaz feladatokat. Mindkét szinten 50-50 szókincsfejlesztő és 50-50 nyelvtani gyakorló feladat található, játékos környezetbe ültetve. Az összesen 200 db feladat közel 600 szót/kifejezést és 30 nyelvtani témát fed le. A szavak és kifejezések a 11 legáltalánosabb nyelvvizsga, illetve érettségi témakör köré vannak csoportosítva, így könnyen el lehet igazodni, a nyelvtani feladatok pedig az alapján csoportosulnak, hogy mit gyakoroltatnak.

Az egyes játékok témaköre változatos és izgalmas. A feladatok sokrétűek, a kerettörténetek pedig szórakoztatóak. Fontos szempont, hogy a tanulók aktív részesei a feladatsorok megoldásának, hiszen az egyes szinteken csak jó válasz esetén tudnak továbbhaladni – csakúgy, mint az általuk kedvelt számítógépes játékokban. A különbség itt az, hogy közben játszva tanulnak és gyakorolnak olyan szavakat és kifejezéseket, melyek elengedhetetlenek a nyelvtudásuk fejlesztéséhez, tudásszintjük emeléséhez.

A játékos feladatsorokat a nyelvtanuló diákok otthon vagy az iskolában is megoldhatják. Alkalmasak önálló tanulásra, de párban vagy csoportokban is megoldhatóak. Használhatóak interaktív táblákon, számítógépeken és egyéb mobil eszközökön is. Ebből máris kitűnik, hogy mind a nyelvtanuló diákok, mind a tanárok hatékonyan használhatják akár a nyelvórák keretein belül, mintegy változatos, szórakoztató, a napi rutint oldó feladatként, vagy a tanórákon kívül iskolai szakkörökben, illetve otthoni tanulás során. A DIGI projekt feladatsorai tovább is játszhatók, a történetek bővíthetők, kiegészíthetők, a játékok cselekménye tovább bonyolítható. Emellett a kézikönyvek kiegészítő feladatokat, ötleteket is kínálnak a nyelvtanároknak. Ezekben a kiegészítő anyagokban a DIGI projekt feladataiban megtanult szavak, kifejezések vagy idiómák használatára, azok gyakoroltatására több feladat, játék és ötletes nyelvi helyzetgyakorlat is megtalálható. Ezek a feladatok hivatottak elmélyíteni és rögzíteni a megszerzett tudást. Kiegészítik az eredeti számítógépes feladatsorokat abban az értelemben is, hogy ezek a továbbgondolt feladatok és játékok már a szóbeli kommunikációt igyekeznek elősegíteni.

Összefoglalva tehát a DIGI projekt olyan egyedi, korszerű, új és hatékony nyelvtanítási és nyelvtanulási segédletet ad, ami mind a XXI. századi nyelvtanítás követelményeinek, mind az oktatással szemben támasztott egyre magasabb elvárásoknak megfelel. A feladatok könnyed, játékos és érthető formában tanítanak új szavakat és kifejezéseket, bővítik a szókincset, a nyelvi eszköztárat. Emellett önálló gondolkodásra késztetnek, elősegítik a megtanult anyag elmélyítését, rögzítését és gyakorlását, ezzel segítve a kommunikációközpontú nyelvoktatást.

Az interaktív, játékos és szórakoztató feladatsorok már elérhetőek és tesztelhetőek!

http://www.tudomanynyelviskola.hu/digi.html

Rovatok